Campion mondial la sah scolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gandeste profund, isi micsoreaza ochii, isi ravaseste parul gandindu-se care-i piesa care poate sa-i blocheze adversarul: "Mut regina aici si... sah mat". Cam asa se termina majoritatea partidelor pe

Gandeste profund, isi micsoreaza ochii, isi ravaseste parul gandindu-se care-i piesa care poate sa-i blocheze adversarul: "Mut regina aici si... sah mat". Cam asa se termina majoritatea partidelor pe care le joaca Cristian Ioan Chirila. Baiatul se antreneaza aproape douazeci de ore pe saptamana. Cateodata se gandeste zile intregi la anumite mutari. Are un raft al bibliotecii plin de carti despre tehnici ale acestui joc. La 14 ani, Cristian crede ca sahul este un mod de viata.
A abandonat gradinita pentru sah
La cinci ani si jumatate juca sah cate sapte ore pe zi cu tatal sau, iar la sapte ani a obtinut medalia de argint la Turneul European pentru copii desfasurat la Timisoara. A avut de ales intre gradinita si sah si a optat pentru cel din urma: ,La gradinita, toti colegii aveau gripa, iar tata m-a pus sa aleg: sa ma duc acolo si sa ma imbolnavesc si eu sau sa stau acasa sa fac sah. Si am ales, iar tata a fost primul meu antrenor", spune Cristian. La nici zece ani, el era de doua ori campion national. Cristian Ioan Chirila este de patru ori campion national la sah, la individual, iar cu echipa de la club a castigat de trei ori medalia de aur la competitiile nationale. In acest an, Cristian a devenit si campion mondial la sah scolar. De asemenea, are doua norme de Maestru International. ,Eu lupt sa iau si a treia norma, care este si ultima. Acest titlu este foarte important pentru un sahist ade-varat", spune el hotarat. Este singurul jucator roman prezent in top 10 mondial al juniorilor pe listele ELO. Fiecare jucator de sah, in urma unui concurs, castiga sau pierde un numar de puncte care reprezinta ratingul lui. Cristian are, la ora actuala, 2.376 puncte ELO (denumire data de cel care a inventat acest sistem), cu aproximativ 500 mai putin decat maximul de puncte detinut in prezent. El este singurul roman prezent in top zece al juniorilor pe listele ELO. ,Daca joci cu adversari slabi, tot nu faci puncte, explica Cristian. Jucatorii sunt foarte bine clasificati, iar punctajul pe care-l faci depinde de forta adversarilor". Pentru a obtine multe puncte, participantii trebuie sa joace cu adversari mai puternici, cu Maestrii Internationali sau cu alti maestri. ,Noi nu avem reguli, fiecare partida e diferita de cealalta", afirma Cristian.
Prefera apararea siciliana
"Eu joc de obicei cu albul. In general, cine incepe la sah cu albul are un mic avantaj. Preferata mea este apararea siciliana: la E4, negrul raspunde cu C5. Prefer E4 pentru ca sunt jocuri deschise si poti face mai multe combinatii". La scoala, Cristian are note bune si se intelege bine cu colegii, mai ales cu colegele. Pe sahiste le face praf. ,Se intampla, la o partida, ca partenera, cand se uita in ochii mei, sa se piarda, asta e un avantaj de-al meu", spune Cristian zambind. Este preocupat de felul cum arata: are acasa un aparat de fitness si nu pleaca la nici un meci fara sa se aranjeze: ,Cinci, zece minute inainte de concurs imi fac freza", zice el. Pe viitor, baiatul vrea sa dea la un liceu sportiv, dar marele vis al lui este sa faca sah toata viata si sa ajunga Mare Maestru International.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite