Căminele pentru bătrâni, create cu bani de la buget, nu de la autorităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căminele pentru vârstnici vor fi create folosind bani de la bugetul de stat, şi nu de la autorităţile locale, potrivit ministrului Sănătăţii, Cseke Attila. Programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice" va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care în 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei, a adăugat şeful de la Sănătate.

Potrivit Programului, ar urma să fie înfiinţate până la 71 de cămine pentru persoane vârstnice, unde vor primi îngrijire între 2.500 şi 4.800 de bătrâni.

"Precizăm că fondurile necesare pentru finanţarea Programului, se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Finanţarea programului se realizează pe baza proiectelor elaborate de autorităţile administraţiei publice locale în nume propriu sau în parteneriat cu alţi furnizori publici sau privaţi de servicii sociale, în urma unui proces de evaluare şi selecţie", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, citat de Mediafax.

În nota de fundamentare a actului normativ, care stabileşte înfiinţarea azilelor pentru bătrâni, se precizează că astfel "se vor asigura condiţii decente de viaţă pentru persoanele vârstnice dependente si se va preveni degradarea autonomiei funcţionale a persoanelor vârstnice dependente pe o perioadă cât mai îndelungată".

În prezent, există doar 25 de cămine de bătrâni cu 1.570 de paturi finanţate de la bugetul de stat şi autorităţile locale, 51 de unităţi pentru tratarea pesoanelor cu afecţiuni psiholocomotorii şi încă 53 de unităţi finanţate de ONG-uri.

Potrivit datelor raportate de direcţiile de asistenţă socială către Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru a ocupa un loc într-un cămin de bătrâni.

Spitalele care se află pe lista de reprofilare trebuie să fie transformate în azile de bătrâni până pe 30 martie, întrucât de la 1 aprilie intră în vigoare noul contract cadru privind asistenţa medicală pentru 2011 şi 2012, iar CNAS va aloca bani unităţilor pe structurile reorganizate, a mai spus Cseke Attila.

Programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice", aparţinând Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii, se va derula în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite