Camera Deputaţilor a adoptat tacit eliminarea taxei TV pentru TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea legislativă privind eliminarea taxei TV pentru Societatea Română de Televiziune a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, marţi, a anunţat preşedintele de şedinţă, deputatul Ioan Oltean.

În continuare proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este forul decizional în acest caz.

Comentând această decizie, preşedinte-director general al Televiziunii publice, Alexandru Lăzescu, susţine că este contra curentului european şi afectează atât credibilitatea presei, cât şi imaginea României.

"Cel mai grav nu este faptul că argumentele acestei iniţiative sunt bazate pe ficţiune, ci faptul că demersul este contra curentului european. Acest lucru lezează credibilitatea presei româneşti, dar şi imaginea României, per ansamblu. Majoritatea statelor europene fac acum eforturi să sprijine financiar televiziunile publice, nu să le scufunde", afirmă Lăzescu.

„O confuzie în rândul oamenilor este aceea că ei plătesc de două ori taxa: odată cu factura de electricitate şi cu cea de cablu. Greşit: TVR nu încasează nici un leu de la operatorii de cablu, ci doar televiziunile private au astfel de venituri, caz în care vorbim de sume consistente, de zeci de milioane de euro", explică Alexandru Lăzescu, într-un comunicat postat pe site-ul TVR.  

Anul trecut, în noiembrie, un grup de parlamentari PSD a înaintat iniţiativa privind eliminarea taxei TV în cazul SRTv. Cele mai dure acuzaţii la adresa TVR au venit din partea lui Victor Ponta, care a spus că televiziunea publică nu mai serveşte interesul public. "Este o televiziune a puterii, iar oamenii nu trebuie să mai plătească din buzunar o taxă pentru o televizune a preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului”, spunea Ponta.

Printre argumentele aduse de deputaţii PSD în favoarea eliminării taxei amintim şi faptul că „numărul celor care sunt posesori ai receptoarelor de televiziune s-a redus considerabil, întrucât cvasi-totalitatea posturilor de televiziune emit şi pe internet".

Taxa pentru serviciul de radiodifuziune va fi menţinută, Lăzărescu întrebându-se de ce TVR s-ar putea susţine fără taxa tv şi radioul - nu.

Valoarea taxei TV este în prezent de 4 lei / familie lunar, ceea ce înseamnă în jur de 11 euro pe an. Taxa TV din România este cea mai mică din UE. Pentru comparaţie, în Cehia, taxa TV este de 83,57 euro/an, în Polonia, de 52 euro/an, în Slovacia, de 42 euro/an, în Marea Britanie, de 175 euro/an, Germania, 216 euro/an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite