Cadrele didactice nu se mai pot titulariza in invatamant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa ce prima incercare a esuat, Ministerul Educatiei pregateste o noua "pilotare" a descentralizarii invatamantului preuniversitar in anul scolar 2005/2006. Strategia de descentralizare va fi

Dupa ce prima incercare a esuat, Ministerul Educatiei pregateste o noua "pilotare" a descentralizarii invatamantului preuniversitar in anul scolar 2005/2006. Strategia de descentralizare va fi pilotata in aceleasi opt judete, la care se mai pot adauga doua-trei, pentru a se forma un esantion reprezentativ. "Descentralizarea invatamantului preuniversitar reprezinta transferul de autoritate, responsabilitate si resurse, in privinta luarii deciziilor si a managementului general si financiar, catre unitatile de invatamant si comunitatea locala", se arata in proiectul descentralizarii invatamantului preuniversitar. "Noi introducem competitia intre scoli, acestea fiind interesate sa ofere calitate. Banii merg unde merge elevul. Nu se va desfiinta nici o scoala. Daca, de exemplu, intr-o comuna sunt patru scoli cu cate 50 de elevi, facem o singura scoala puternica, cu mai multe locatii, cu un singur buget si cu un singur director", a declarat ministrul Mircea Miclea.

Ce aduce nou strategia de descentralizare a invatamantului preuniversitar:
* Finantarea educatiei oferite de scoli nu se va mai face pe capitole traditionale (personal, manuale, reparatii etc.), ci va fi o finantare globala, pe cap de elev, o scoala primind bani in functie de numarul de elevi pe care ii are. Scoala A absoarbe scoala B daca aceasta din urma nu ofera calitate. O scoala va avea cel putin 200 de elevi. Scolile cu elevi putini se vor uni intr-una singura, dar cu mai multe locatii.
* Daca acum se aloca 15-17 milioane pe elev/an, o data cu descentralizarea, costul mediu per elev va ajunge la aproape 23 de milioane pe an scolar.
* Ministerul Educatiei nu va mai cumpara manualele, ci va da bani scolilor in vederea achizitionarii acestora. Profesorii isi vor alege singuri manualele, cu consultarea elevilor si a parintilor.
* Directorul va fi numit de consiliul de administratie al scolii cu avizul Inspectoratului si al consiliului local. Conducerea scolii va fi asigurata de consiliul de administratie si de directorul acesteia. Consiliul este format din: reprezentanti ai parintilor, ai elevilor (pentru clasele 9-12/13), ai agentilor economici (obligatoriu pentru invatamantul profesional si tehnic), ai altor institutii ale comunitatii locale, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, reprezentanti ai scolii.
* Recrutarea, selectia si angajarea cadrelor didactice se vor realiza de catre directorul scolii, cu aprobarea consiliului de administratie si pe baza unor metodologii elaborate de MEC.
* Nu vor mai exista titulari in invatamant, ci titulari pe posturile de la scolile respective. Examenele pentru ocuparea posturilor didactice vor fi organizate de fiecare scoala in parte; la nivelul scolii se vor scoate posturile la concurs, dupa o metodologie stabilita de Ministerul Educatiei.
* Salariile profesorilor vor fi stabilite la nivelul scolii. Salarizarea se va face si in functie de performante.
* Bugetul unei scoli va fi aprobat de Consiliul Judetean, iar banii vor veni de la Ministerul Finantelor.
* Va creste gradual si diferentiat ponderea curriculum-ului la decizia scolii in cadrul curriculumului national, in functie de nivelul de invatamant.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite