CSM vrea ca magistraţii să poată ieşi la pensie doar după 25 de ani în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM vrea ca magistraţii să poată ieşi la pensie doar după 25 de ani în funcţie
CSM vrea ca magistraţii să poată ieşi la pensie doar după 25 de ani în funcţie

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va propune Ministrului Justiţiei modificarea legii privind pensia de serviciu. Astfel, doar persoanele care vor beneficia de acest statut va trebui să aibă o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia de judecător sau procuror, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Măsura este determinată de ieşirile impredictibile din sistem prin pensionare, precum şi de deficitul creat de posturile temporar vacante la instanţe şi parchete”, arată CSM.

De altfel, Consiliul susţine că posibilitatea de a se pensiona înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege trebuie să aparţină numai judecătorilor şi procurorilor care s-au aflat în funcţie timp de 25 de ani.

Elementele care diferenţiază regimul de pensionare al judecătorilor şi procurorilor care au exercitat aceste funcţii timp de cel puţin 25 de ani de regimul de pensionare al judecătorilor şi procurorilor care au exercitat anterior şi alte profesii nu reprezintă sunt justificate în mod obiectiv, motivează CSM.
        
În prezent beneficiază de pensie de serviciu întreg personalul asimilat procurorilor şi judecătorilor. Pensia de serviciu este calculată în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite