CARNETUL DE NOTE
0Sex si mita pentru note "Hai, puiule, hai, puiule, vino!", ademenea mieros la o partida de sex oral, saptamana trecuta, prof. univ. dr. Ioan Branea studenta care-i solicitase acceptul pentru marirea
Sex si mita pentru note
"Hai, puiule, hai, puiule, vino!", ademenea mieros la o partida de sex oral, saptamana trecuta, prof. univ. dr. Ioan Branea studenta care-i solicitase acceptul pentru marirea notei. La mai putin de o saptamana, un alt caz s-a impus atentiei publice: un profesor universitar de la Politehnica bucuresteana a cerut unui student 50 de euro pentru a-i da examenul.
Cazurile au "explodat" pentru ca flagrantul a fost pus la cale in colaborare cu posturi de televiziune, filmandu-se cu camera ascunsa. In amandoua situatiile, si la Universitatea de Medicina din Timisoara, si la Politehnica din Bucuresti, respectivii profesori au fost suspendati - deocamdata - din functie. Aparent, n-ar mai fi nimic de exploatat jurnalistic din aceste subiecte.
Obsedati sexual sau corupti sunt pe toate drumurile, de ce nu s-ar gasi ei si in mediul academic. Si totusi... Dar deja semnalele de acest tip devin cam dese.
Nu cu mult in urma, o directoare era acuzata ca, la banchetul de sfarsit de an al claselor a XII-a, a executat dansuri erotice cu propriii elevi. La Iasi si Piata Neamt, s-a descoperit ca in fruntea unui chat erotic erau chiar profesorii, care-si ademeneau elevele sa pozeze sau sa se lase filmate, oferindu-le in schimb trecerea clasei. Mai mult, nu exista sesiune studenteasca sa nu auzi despre tot felul de "cerinte stiintifice" exprimate de cadrele didactice fata de studenti, pentru obtinerea minimului 5.
Toate aceste manifestari reprezinta situatii aberante, chiar daca punctuale, si spre ele, a venit vremea sa ne indreptam privirile, pentru ca nimic nu poate fi mai odios decat un universitar descheiat la izmene, care cere unei studente favoruri sexuale. Nimic nu poate fi mai mizerabil decat un dascal vanzandu-si cinstea pe 50 de euro, ca un cersetor de lux. Dar oare mai sunt acesti indivizi dascali?
Educatorul este persoana care exercita in mod constient, sistematic si organizat un proces coerent de relationare cu educatul, in scopul dublu de a transmite stiinta, informatii si de a-i modela educatului personalitatea. Mai stiu acesti tipi ca modelarea personalitatii cuiva presupune in primul rand ca tu, modelatorul, sa posezi un sistem psihopedagogic extrem de rafinat pentru a actiona acele parghii si in acele situatii psihoafective in care propriile tale principii de viata sa poata fi transmise celui educat? Se pare ca au uitat acestia ca educatorul trebuie sa aiba, la randul sau, un sistem de valori, definit in primul rand in planul moralitatii si, apoi, sa fie constient de cat si de cum, prin ce cai poate transmite acest bagaj.
Trebuie sa fii model, fara a face niciodata in fata invataceilor tai parada, trebuie sa impui, fara ipocrizie sau mimetism, un sistem, cel al societatii pentru care-ti pregatesti elevii. Cati dintre dascalii Romaniei mai cunosc aceasta?!
Sunt sute de justificari. Exista zeci de cauze obiective care lucreaza si conlucreaza la diminuarea treptata, pana la disparitie, a modelului educational in scoala romaneasca si in societatea romaneasca: de la curricula universitara si liceala a pregatirii viitorului dascal pana la criza valorilor in societatea postindustriala. Se pot umple pagini despre saracia lucie a profesorilor romani impinsi de foame spre coruptie, despre lipsa oricarei protectii medicale si sociale de care sa se bucure dascalii.
Nu folosesc nimanui vorbele. Cu atat mai putin folosesc ele elevilor, studentilor, copiilor nostri. Ar folosi, in schimb, faptele! Iar faptele inseamna sa ceri ministrului Educatiei sa alunge nemernicii cu chip de dascali, care slutesc mintea si sufletul elevilor si studentilor.
Sa ceri sistemului educational sa-si activeze circuitul imunitar. Sa ceri transparenta institutionalizata, aprecieri anuale ale dascalilor facute de elevi si studenti - cum se practica in alte tari -, evaluare psihomedicala anuala. Sa soliciti ministerului o modificare fara echivoc a legislatiei pentru gasirea adevaratelor modalitati de stimulare si pedepsire a dascalilor. Sa ceri crearea sistemului de educare a educatorilor. Sa ceri tie si celorlalti curajul de a te privi in oglinda si de a recunoaste ca nu ti-ai mai vazut de mult adevarata fata.