Bursierii nu se simt doriţi în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echivalarea diplomelor obţinute în străinătate - un proces umilitor şi extrem de complicat. Respingerea tinerilor români şcoliţi în străinătate pe motiv că "vin să ne ia locurile de

Echivalarea diplomelor obţinute în străinătate - un proces umilitor şi extrem de complicat. Respingerea tinerilor români şcoliţi în străinătate pe motiv că "vin să ne ia locurile de muncă". Imposibilitatea de a lucra în România în domeniile în care au studiat afară. Lipsa de implicare a autorităţilor locale. şi, mai presus de toate, lipsa de apreciere, sentimentul acut că ţara nu-i vrea, că n-are nevoie de ei. Acestea sunt numai câteva dintre piedicile pe care le simt pe pielea lor tinerii români care se întorc în ţară după o perioadă de studii în străinătate. Acestea sunt, de altfel, şi piedicile care-i fac pe cei care ar vrea să revină în ţară să se gândească de două ori înainte de a lua o decizie.
"Caz concret şi strigător la cer: cel mai bun absolvent pe care l-a avut vreodată Stanfordul e un român care, la întoarcerea în România, a avut surpriza să constate că diploma de Stanford nu i-a fost recunoscută în totalitate, că anii de studiu acolo i-au fost echivalaţi cu doi ani de studii de scurtă durată în România", a declarat Silvia Martiş, fost student internaţional, participantă la dezbaterea "Modele şi alternative pentru sistemul educaţional românesc", găzduită, recent, de Ministerul Afacerilor Externe. "Alt caz, Sergiu Moroianu care, după ce a făcut un PhD la Massachusetts Institute of Technology, universitate de faimă mondială, a trebuit, la revenirea în ţară, să facă încă un an la Universitatea Bucureşti, ca să i se recunoască studiile", a spus şi Alexandru Mănăilă, actualmente student în anul III la Harvard. "Ar trebui ca diplomele obţinute la universităţi de prestigiu în străinătate să fie recunoscute automat, fără a mai trebui să treacă prin procedura complicată care există acum", a mai punctat el. Pe lângă rezolvarea deficienţelor sistemului, "o modalitate de atragere a tinerilor români înapoi în ţară ar fi reglementarea internshipului în România. Românii care studiază afară ar putea beneficia, astfel, de stagii de practică în ţară, pe timpul verii, şi stimulaţi astfel să revină acasă la finalizarea studiilor. Din păcate, legislaţia muncii nu permite deocamdată reglementarea sistemului de internship", a precizat Cornel Vişoianu, preşedintele Fundaţiei Culturale Delta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite