Bursele intră în şoc de teama unei noi crize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temerile că Europa şi Statele Unite ale Americii se îndreaptă către o nouă recesiune au cauzat pierderi masive pe bursele din întreaga lume în ultimele două zile.

Pieţele au fost zguduite după ce au fost publicate informaţii conform cărora criza datoriilor de stat din Europa s-ar putea extinde către SUA prin intermediul sistemelor bancare. Publicaţia americană de business „Wall Street Journal" a publicat joi un articol care susţinea că Rezerva Federală, banca centrală americană, este cu ochii pe operaţiunile din SUA ale băncilor europene din această cauză.

Imediat, au avut loc căderi semnificative pe bursele europene, cauzate în special de pierderile suferite de grupurile bancare. Cele mai semnificative pierderi au fost înregistrate de acţiunile Société Générale (prezentă în România prin BRD) au scăzut cu 8,4%, cele ale Intesa Sanpaolo - cu 7,1%, iar cele ale Barclays - cu 8,5%. Dinte băncile americane, cele mai mari pierderi le-au suferit Citigroup (9,6%), Morgan Stanley (7,5%) şi Bank of America (7,8%).

Ca rezultat, bursele americane au deschis pe roşu, iar cele din Europa au încheiat ziua cu scăderi semnificative. Indicele Dow Jones a înregistrat o pierdere de 3,68%, iar S&P 500 a pierdut 4,46%. Declinul a continuat şi vineri, pe ambele părţi ale Oceanului Atlantic, întărind ipoteza că lumea nu a ieşit din criză, iar acesta reprezintă doar începutul unei noi etape.

Speculaţiile bat cutremurul

Unda de şoc nu a ocolit nici bursele asiatice. Investitorii au rămas pasivi faţă de cutremurul resimţit ieri în Japonia, însă au reacţionat la turbulenţele resimţile în SUA şi Europa. Indicele Nikkei, care monitorizează activitatea bursei de la Tokyo, a pierdut 2,51% din această cauză. Un rol important în căderile înregistrate l-ar putea avea însă şi decizia grupului financiar Morgan Stanley de a-şi revizui în scădere prognoza privind creşterea economică înregistrată de statele din zona euro în 2011 de la 2% la 1,7%, iar cea pentru 2012 - de la 1,2% la 0,5%.

Moneda unică europeană s-a depreciat cu 1% în raport cu francul elveţian şi de 0,4% în raport cu dolarul. În acelaşi timp, preţul aurului a crescut cu 1%, atingând un nou record istoric. Metalul preţios s-a tranzacţionat astfel cu 1.877 de dolari pe uncie, după ce cotaţiile din timpul dimineţii stabileau un preţ de 1.844 de dolari. Bursa de la Bucureşti a deschis în scădere cu 3% şi a închis cu o pierdere de 2,3%.

3% a fost pierderea cu care a deschis bursa de la Bucureşti vineri dimineaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite