Bunătăţi la ceaun în centrul Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gurmanzii sunt aşteptaţi în weekend în Piaţa Unirii, unde are loc Cupa Moldovei la Gătit, eveniment organizat în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber.

Demonstraţii de gătit ale maeştrilor bucătari din ţară şi din străinătate, dar şi concursuri pentru gospodine vor avea loc sâmbătă şi duminică, începând cu ora 11.30, în centrul Iaşiului.  Sâmbătă, 17 martie, specialişti din Republica Moldova, Ungaria, Israel, Uzbekistan şi Suedia se vor întrece în reţete care de care mai gustoase, în Piaţa Unirii. Ei vor găti tocană de porc cu mămaligă, tocană de cocos, paella, pilaf cu carne de pui şi ciorbă de peşte.

Concurs cu deserturi

Tot în prima zi a evenimentului, ieşenii vor putea gusta reţete din trei regiuni ale ţării. Reprezentanţii Banatului vor găti fasole cu ciolan afumat, cei din Doborgea vor pregăti tochitură măcelărească, iar ardelenii vor prepara gulaş. opt ceaune cu arzător

Toate bunătăţile vor fi gătite în ceaune mari, iar ieşenii vor vedea bucătarii la lucru. „Se vor amplasa opt ceaune de capacitate mare, fiecare cu câte un arzător, în formă de cerc. În mijlocul cercului se va amenaja bucătăria, unde specialiştii îşi vor pregăti mâncărurile de faţă cu spectatorii", a explicat Laura Stanomir, unul dintre organizatori.

Ea a precizat că în fiecare ceaun se va găti un preparat specific unei ţări, iar bucătarii vor prezenta reţeta pentru public. Organizatorii s-au gândit şi la gospodinele din Iaşi. Acestea vor putea participa la concursuri cu produse conservate natural pentru iarnă şi cu un desert.  Câştigătoarele vor primi titlul  „Gospodina de Aur", respectiv „Gospodina Mărgăritar".

Preparate orientale şi germane

La concursul de preparate dulci, gospodinele trebuie să se înscrie cu două porţii de desert, fiecare de câte 150 de grame. Organizatorii au anunţat că primele 50 de femei care se vor înscrie în competiţie vor urma gratuit un curs de gătit deserturi.

Bucătarii desemnaţi câştigători la Cupa Moldovei la Gătit vor participa la Campionatul din Moscova, din perioada 24-26 aprilie 2012.  „Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este o competiţie continentală şi este certificată de către World Association Of Chefs Societies (WACS). Toate distincţiile şi titlurile acordate în cadrul concursului sunt recunoscute în peste 90 de ţări", a explicat Laura Stanomir.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite