Bugetul educaţiei tăiat, sindicatele anunţă că răresc protestele din faţa ministerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La protestul organizat de profesori săptămâna trecută au participat şi funcţionari din cadrul Primăriei Alexandria
La protestul organizat de profesori săptămâna trecută au participat şi funcţionari din cadrul Primăriei Alexandria

La câteva minute după ce s-a anunţat în linii mari bugetul pe anul viitor, unde învăţământul figurează cu mai puţini bani, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a transmis presei că pichetele din faţa Ministerului Educaţiei continuă, dar nu vor mai fi zilnice.

FSLI atrage atenţia că bugetul de 6% din PIB, precizat de lege, nu este un moft, ci o necesitate, ţinând cont că o şcoală de calitate însemnă absolvenţi bine pregătiţi şi forţă de muncă de calitate.

Asta duce la dezvoltare şi se reflectă în economie, mai spune FSLI. 

În pofida acestor argumente pe care le aduce, FSLI anunţă că pichetele de protest din faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) vor continjua, dar nu cu frecvenţa de până acum.

Astfel, săptămâna viitoare sunt programate doar două zile de protest, marţi şi miercuri (29 şi 30 noiembrie). Joi este 1 decembrie, zi liberă prin lege.

Din 15 noimebrie, sindicatele au organizat în fiecare zi lucrătoare câte un mic pichet de protest, sub geamurile ministrului Daniel Funeriu.

FSLI a transmis azi un comunicat în care îşi exprima revolta faţă de tonul lejer în care secretarul de stat Oana Badea le-a vorbit sindicaliştilor despre obligaţia prevăzută în lege de a acorda educaţiei un buget de 6% din PIB.

Potrivit comunicatului, badea le-ar fi spus sindicaliştilor că s-a discutat în Parlament eliminarea din lege a acestei prevederi, fiindcă oricum nu s-a respectat niciodată, dar părerea finală a fost ca articolul să rămână, pentru a exercita o presiune în momentul elaborării bugetelor.

Prezenţa precizării ar avea un efect psihologic asupra guvernanţilor, care nu îndrăznesc să coboare foarte mult sub acest procent, aşa cum ar face probabil dacă nu ar exista reglementarea.

În concluzie, spune comunicatul FSLI, guvernanţii au vrut 6% din PIB doar cu scop electoral.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite