Giuleştiul, un coşmar fără sfârşit pentru Mădălina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După tragedia de la Maternitatea Giuleşti, Mădălina Arcudeanu vrea să se găsească vinovaţii care i-au băgat copilul în mormânt
După tragedia de la Maternitatea Giuleşti, Mădălina Arcudeanu vrea să se găsească vinovaţii care i-au băgat copilul în mormânt

O tânără care şi-a pierdut nou-născutul în incendiul de la Giuleşti nu a reuşit să mai ducă la capăt o a doua sarcină. Vestea a primit-o tot în Maternitatea „Panait Sârbu“ din Bucureşti. Mădălina Arcudeanu, cea mai tânără mămică dintre cele care şi-au pierdut bebeluşii la Giuleşti, a dorit să aducă pe lume un alt copil pentru a-şi alina suferinţa după moartea primului născut.

Giurgiuveanca în vârstă de doar 18 ani, din localitatea Coşoba, şi-a pierdut fetiţa anul trecut, la 16 august, în incendiul de la Maternitatea Giuleşti din Capitală. În aprilie 2011 a mai pierdut un copil. Ambele tragedii s-au petrecut în acelaşi spital, la Maternitatea Giuleşti. Cel de-al doilea copil a murit înainte să vină pe lume, în luna a cincea. Mamei i s-a făcut rău şi a fost dusă cu Ambulanţa la Giuleşti. Aici, a fost operată de acelaşi medic care a ajutat-o să nască şi fetiţa care a ars în incendiu vara trecută.

„Nu ştim nici noi, nici medicii de ce am pierdut copilul. Mi-a fost rău, am pierdut sânge şi soţul meu a chemat Salvarea. Am cerut să fiu dusă tot la Giuleşti, unde era doctoriţa mea cu care am născut primul copil, cel care a murit în incendiu, şi am fost operată", ne-a povestit Mădălina. Ea crede că nici mintea, nici corpul ei nu erau pregătite încă pentru un alt copil. „Stresul şi suferinţa prin care am trecut în ultimul an, de când am pierdut primul copil, mi-a slăbit organismul şi nu am putut face faţă unei alte sarcini", ne-a mai spus Mădălina.

Îşi petrece duminicile la mormântul copilului

Tânăra îşi petrece dumninicile la cimitir, acolo unde, într-unul dintre mormintele familiei, este îngropată fiica ei care avea doar patru zile de viaţă atunci când a fost ucisă de flăcări. „Nici nu am putut să merg la IML s-o iau acasă. N-am fost om multe săptămâni. Parcă înnebunisem", îşi aminteşte Mădălina cu lacrimi în ochi în timp ce mângâie crucea de la mormântul bebeluşului pierdut.

Mădălina spune că nici ea şi nici soţul ei nu mai vor să încerce să facă un copil în următorii ani. „Am dorit să rămân din nou însărcinată în speranţa că numai dacă voi da naştere unui copil voi putea să trec peste moartea primului. Acum mi-e teamă să mă mai gândesc la aşa ceva. Eu şi soţul meu am decis să nu mai încercăm să mai facem copii câţiva ani, ne este prea frică", ne-a spus Mădălina. Ea spune că cele două experienţe i-au bulversat viaţa şi un singur lucru ar putea să-i mai aline durere: cei vinovaţi de moartea copiilor să plătească.

Despăgubiri de un milion de euro

„Suntem în proces cu spitalul şi vrem ca cei vinovaţi să plătească. Mi-aduc aminte acea zi de parcă a fost ieri. Incendiul a izbucnit la scurt timp după ce îmi vizitasem fetiţa. Asistenta putea să mă lase pe mine sau pe una dintre mămici să avem grijă de copii cât era ea plecată la ziua colegei ei", a mai spus Mădălina. Avocaţii care o reprezintă pe Mădălina în instanţă în procesul cu cei învinuiţi pentru tragedie vor prezenta în instanţă o expertiză psihiatrică a tinerei pentru a dovedi că traumele cauzate de incendiu sunt ireparabile. „Sunt sigur că vor primi despăgubiri, poate nu un milion de euro, dar câteva sute de mii sigur. Părinţii au rămas traumatizaţi puternic, şi după o asemenea experienţă nu-şi vor reveni", ne-a spus Decebal Lohan, unul dintre avocaţii Mădălinei.

„A jucat o singură carte, aceea de a fi mamă"

Rezultatele analizelor psihiatrice făcute de psihologul şi psihoterapeutul Mugur Ciumăgeanu scot la iveală faptul că Mădălina suferă de o patologie post traumatică severă. „Este foarte tânără şi deja a pierdut un copil şi o sarcină. Nu ştiu cum supravieţuiesc celelalte mămici care şi-au pierdut copiii la Giuleşti, dar în cazul acesteia suferinţa va fi greu depăşită. Tânăra provine dintr-un mediu social care-i limitează refacerea, iar familia nu poate s-o ajute", a spus Mugur Ciumăgeanu, coordonatorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală.

Specialistul susţine că Mădălina, ca multe fete de la ţară, „joacă o singură carte în viaţă, aceea de a fi mamă şi soţie". „Ea a renunţat la educaţie şi şi-a investit toate resursele pentru a deveni mamă. A pierdut un copil şi a încercat din nou, dar a pierdut din nou. Această retraumatizare a împins-o într-o gaură neagră şi are nevoie de mult ajutor de specialitate, dar şi de tratament pentru a depăşi această situaţie", a mai explicat Mugur Ciumăgeanu.

Avocaţii tuturor părinţilor care şi-au pierdut copiii la Giuleşti vor depune astfel de expertize în instanţă.  Astfel, urmează ca toţi să fie expertizaţi psihologic şi psihiatric de specialiştii Institutului de Medicină Legală Bucureşti, urmând ca rezultatele acestora să fie aduse în faţa instanţei la următoarele termene din proces.

''Stresul şi suferinţa prin care am trecut în ultimul an mi-a slăbit organismul.''
Mădălina Arcudeanu 18 ani

Procesul Giuleşti, amânat de cinci ori

Primul termen al procesului, în care sunt judecaţi Spitalul de Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu", asistenta Florentina Cârstea, Primăria Capitalei prin primarul Sorin Oprescu, dar şi alţi angajaţi ai unităţii, a fost la data de 10 ianuarie 2011. Atunci s-a amânat pentru 6 februarie deoarece unul dintre inculpaţi n-avea avocat. Şi procesul din data de 6 februarie a fost amânat, din aceeaşi cauză, pentru 28 februarie.

În 28 februarie, instanţa a admis solicitarea avocaţilor victimelor ca Municipiul Bucureşti, prin primarul general, şi Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale să fie introduse ca părţi responsabile civilmente. Şi următoarele termene, cel de la data de 2 mai şi cel din 23 mai, au fost amânate. Următorul termen va fi în data de 13 iunie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite