FOTO Giuleşti: biserica unde rugăciunea se dansează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi credincioşii baptişti ai bisericii din Giuleşti cântă  şi dansează alături de pastorul lor
Toţi credincioşii baptişti ai bisericii din Giuleşti cântă şi dansează alături de pastorul lor

Pe o străduţă pitită în sectorul 6 se găseşte singura biserică gospel din Capitală. O mână de creştini baptişti transformă rugăciunea pe care o înalţă Domnului într-un  adevărat spectacol muzical, îndrumaţi de pastorul de origine sudaneză Peter Rong.

Ritmuri vii care nu te lasă să stai jos se înalţă duminică de duminică de la subsolul Bisericii Nădejdea din Bucureşti, unde fiinţează de aproape zece ani Biserica Spiritual Revival, unica biserică gospel din Capitală.

„Astfel de adunări ar mai putea fi la Galaţi sau în zonele unde există refugiaţi. Nu este un număr determinat al locurilor unde se cântă în stil gospel, în ţară, pentru că bisericile baptiste sunt autonome şi se organizează ele însele", spune Ruben Ologeanu, reprezentant al Uniunii Baptiste din România.

VEZI AICI GALERIE FOTO

Dansează şi cântă rugăciuni la slujbă

De la ora 13.00 până la ora 15.30, aproape 40 de oameni, refugiaţi din ţările africane, sârbi, americani, francezi şi chiar români vin în Giuleşti să-şi arate dragostea pentru Dumnezeu prin rugăciuni şi cântece. „Numărul nu este acelaşi în fiecare săptămână. Avem 42 de membri în biserică, dar mereu vine câte cineva nou, iar alţii pleacă în ţările de unde au venit", explică Peter Rong.

Multilingvism şi rugăciune

Instrumentele muzicale tronează în capul sălii din subsolul clădirii, iar oamenii îşi înalţă cântecele alături de pastorul lor. Rând pe rând, desemnaţi de conducătorul slujbei, credincioşii se ridică şi spun rugăciuni încropite pe moment, fiecare pe limba lui, în română, engleză sau în diferite dialecte africane. „Să ne ridicăm şi să ne rugăm", îndeamnă pastorul, în limba română, iar apoi în limba engleză.

Tiberiu Nicolae începe evlavios rugăciunea, iar apoi urmează alţi câţiva oameni. „Fratele Tiberiu" are 37 de ani, iar aici a venit pentru prima dată în urmă cu cinci ani, adus de copiii lui. Acum este foarte mândru de fiul său, Luis, de 15 ani, care cântă la tobe în timpul adunărilor. „Luis vine aici de şapte-opt ani şi tot el a fost cel care ne-a convins pe mine şi pe soţia mea să venim", mărturiseşte şoptit Tiberiu.

Refugiat la 20 de ani

Cei patru cântăreţi se adună în faţă, la microfoane, atrăgându-i atenţia lui Tiberiu, care se şi ridică. Versurile se înşiră pe ritm, proiectate pe un panou.Toată biserica se ridică dintr-odată în picioare şi cântă alături de „cor". Vocea pastorului se aude ca un accent peste cele ale cântăreţilor. Nimeni nu poate sta pe loc, fiecare începe să pocnească din degete şi să se mişte în ritmul indus de chitară şi de tobe. Pe ultimul rând, un tânăr cu părul rasta şi-a scos „La Biblie" din care citeşte odată cu pastorul, ţinând-o evlavios în mână.

Dacă l-ai vedea pe stradă sau la metrou, ţi-ai imagina că este un simplu student african în Bucureşti. Bobo este însă un tânăr congolez, de 20 de ani, refugiat, care rupe româna, însă în engleză nu ştie să zică decât „in french, please".

Povestea lui Bobo se ţese cu greu, ocolind secrete de care nu este prea mândru. A fugit acum doi ani din Congo din cauza unor probleme cu poliţia şi nu vrea să se mai întoarcă. Îi este frică. „Aici nu fac nimic, sunt refugiat", mărturiseşte el. Reîncepe cântarea. Toţi cei aproape 40 de oameni din sală au început să fredoneze şi să bată din palme pe refren, transformând adunarea într-o slujbă-spectacol.

Învierea Spirituală

Biserica Spiritual Revival funcţionează la subsolul Bisericii Nădejdea din cartierul Giuleşti din anul 2001. Istoria sa este strâns legată de povestea pastorului de origine sudaneză Peter Rong (foto), el fiind cel care a pus bazele acestui lăcaş. Acesta a venit în România acum 18 ani, ca student la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Aici însă, viaţa tânărului sudanez de doar 19 ani a luat o turnură neaşteptată, moment în care, spune el, „l-a descoperit pe Dumnezeu". „Când eram mic, pastorul bisericii unde mergeam eu cu familia mea ne spunea să ne rugăm pentru România, înainte de 1989. Atunci, după ce am terminat liceul, le-am spus părinţilor mei că eu vreau să vin în România", mărturiseşte pastorul în vârstă de 37 de ani.

.

În 1995 s-a înscris la Institutul Teologic, iar de atunci duce mai departe credinţa, cu o vervă religioasă extraordinară. La început, slujbele s-au ţinut în apartamentul său închiriat, din Giuleşti, însă în scurt timp a primit pentru adunări spaţiul de la subsolul Bisericii Nădejdea. Aici au venit de-a lungul timpului oameni de toate naţionalităţile, refugiaţi în România din ţările africane sau din ţările Orientului Mijlociu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite