VIDEO Garsoniera „japoneză“ de Vitan: respiră cine poate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai  multe familii din cartierul bucureştean Vitan, care locuiesc în locuinţe confort 3, şi-au trimis copiii în „vacanţă“ la rude pentru o gură de aer în plus pe timp de caniculă. Soţii Tudor, împreună cu cei doi copii, locuiesc de 10 ani într-o garsonieră cât o cămara mai mare, de doar 14 metri pătraţi.

La doi paşi de Mallul Vitan din Capitală, pe strada Alexandru Moruzzi, zeci de familii trăiesc în propriul „Tokyo", adică în blocuri cu locuinţe confort 3, în care nu poţi sta decât câteva secunde, ca într-o vizită la muzeu: te uiţi, nu pui mâna (că n-ai pe ce) şi pleci că rămâi fără aer. Cei care locuiesc aici, mai exact în garsonierele de 14 metri pătraţi, fac zilnic exerciţii de respiraţie.

Mai citeşte şi:

Cât au scăzut preţurile caselor în ultimii doi ani

„Am ieşit afară după ce am terminat mâncarea, ca să respir puţin. Pe copii nu-i ţin în casă când gătesc căci e o căldură ca în Iad şi nici nu am loc de ei", ne-a spus Carmen Tudor, o femeie de 48 de ani pe care am găsit-o în cameră când se pregătea să facă mâncarea.

Pentru că nu e loc de mobilier în casă, femeia a golit rapid un dulap în care îşi ţinea niştea boarfe şi a început să toace o varză pe el. Soţul acesteia, Bogdan, nu stă în casă decât atunci când trebuie să mănânce şi să-şi ia pumnul de pastile pentru inimă. Pesemne că spaţiul îngust îi dăunează grav sănătăţii.

„Am făcut cinci infarcturi până acum şi nu am împlinit încă 50 de ani. Mă simt de parcă trăiesc într-o cutie şi mi-e ruşine deja de copii că sunt mari şi au şi ei nevoie de intimitate. Parcă suntem refugiaţi, dormim toţi patru în acelaşi pat", face haz de necaz bărbatul, cu zâmbetul pe buze, în timp ce ne arată şi „bucătăria" de doi metri pătraţi.

Garsonieră la preţ de Solenza

Familia Tudor a intenţionat  să-şi vândă garsoniera anul trecut, însă i s-au oferit pe ea doar 3.500 de euro. Contravaloarea unei Dacia Solenza. ­S-au răzgândit şi au lăsat negocierile pentru anul acesta, crezând că vor scoate un preţ mai bun, dar nicio ofertă nu depăşeşte acum 1.500 de euro.

Avantajul care compensează toate aceste sacrificii ale spaţiului este că traiul este unul ieftin, iar utilităţile nu îi costă, lunar, mai mult de două milioane. Pentru gaze, de exemplu, aceştia scot din buzunar circa 20 de lei, iar pentru apă, 100 de lei. Apă pe care o folosesc doar în lighean, căci baia nu dispune decât de un WC şi o chiuvetă.

„Vacanţă" forţată la rude

În bloc mai există şi „norocoşii" care stau în apartamente de 3 camere, cum este nea' Emil, care se „lăfăie" în 32 de metri pătraţi. Şi-atât i-a fost norocul, pentru că lipsa de intimitate dată de spaţiul îngust i-a adus numai probleme în viaţa de cuplu.

„Nu mai dorm cu nevastă-mea în aceeaşi cameră pentru căt terminăm tot aerul dacă respirăm amândoi în aceeaşi cameră. Nu ne mai înţegem deloc", a explicat puţin frustrat bărbatul, care mai locuieşte şi cu băiatul său de 24 de ani. Dar acum, l-au trimis în „vacanţă" la rude pentru a putea respira mai bine pe timp de caniculă.

"Mă simt de parcă trăiesc într-o cutie şi mi-e ruşine deja de copii că sunt mari şi au şi ei nevoie de intimitate."
Bogdan Tudor
proprietar garsonieră

Psihicul copiilor este afectat

Specialiştii sociologi spun că traiul la comun în condiţiile acestea poate avea consecinţe negative pe termen lung.

„Studiile au arătat că dezvoltarea psihică la copii este afectată dacă trăiesc în stilul acesta, în aceeaşi cameră cu părinţii, pe o perioadă lungă de timp. Nevoia de intimitate la fiecare om începe de la o cameră, în caz contrar încep consecinţele unei vieţi anormale, când niciunul dintre cei care coabitează în locuinţă nu mai dă niciun randament în ceea ce face", a explicat sociologul Mircea Kivu.

Acesta a mai spus că toţi cei care locuiesc aici sunt cei mai predispuşi unui „focar de infracţionalitate".

Arhitectul care a făcut 24 de camere din 3

Copilăria petrecută într-un minuscul apartament de bloc într-unul dintre cele mai aglomerate oraşe din lume, Hong Kong, l-a făcut pe arhitectul Gary Chang să găsească soluţii inovatoare pentru optimizarea spaţiului de locuit. Treizeci de ani mai târziu, arhitectul de 46 de ani locuieşte în acelaşi apartament de 32 de metri pătraţi, dar i-a transformat cele trei camere în 24.

„Ideea principală este că oricine îşi poate analiza mai atent locuinţa pentru a-şi optimiza resursele, pentru că spaţiul este o resursă", explică arhitectul citat de AFP.Chang a înlocuit pereţii cu unităţi metalice mobile care alunecă pe şinele montate în tavan şi pot fi aşezate în 24 de configuraţii.

Apartamentul poate fi o garsonieră generoasă cu podele de granit şi pereţi laminaţi. Dar dacă Chang trage de fanta de lângă televizor, tot peretele începe să se mişte, iar în spatele lui apare o bucătărie. Iar dacă mută biblioteca, apare dulapul de lenjerie şi, în spate, o cadă ce se poate transforma în pat pentru musafiri.

Gary Chang a lucrat 30 de ani la proiectul care s-a născut dintr-o necesitate. Când avea 14 ani, locuia în apartamentul de trei camere alături de părinţi, trei surori şi un chiriaş. El dormea  în sufrageria de dimensiunea unui hol.

Chang, care are propria firmă de arhitectură, crede că experimentul său îi poate inspira chiar şi pe cei mai săraci să-şi îmbunătăţească condiţiile din locuinţă şi a scris şi o carte despre apartamentul botezat „domestic transformer".

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite