Britanicii se tem că rămân fără muncitori români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile britanice se tem că vor rămâne vor forţă de muncă, pe măsură ce românii şi alţi cetăţeni din ţările estice încep să se întoarcă în ţările lor, după ce înainte şi după aderare, societatea britanică fusese cuprinsă de panică la ideea unui val de imigranţi români.

Săptămânalul The Observer scrie despre eforturile Guvernului român, dar şi ale celui polonez, de a-şi atrage înapoi în ţară forţa de muncă plecată în Occident. Atât România, cât şi Polonia, insistă asupra creşterii economice puternice şi a costurilor de viaţă mai scăzute decât în Occident.

Ambasadorul român la Londra Ion Jinga a declarat pentru The Observer că doreşte să încurajeze românii să contribuie la dezvoltarea propriei ţări, în loc să se mute permanent în Marea Britanie. Potrivit publicaţiei britanice, ambasada română de la Londra va organiza o conferinţă pentru studenţii români din Marea Britanie, în care va promova avantajele întoarcerii în ţară după terminarea studiilor.

În Marea Britanie există 50.000 de români care muncesc, mulţi dintre ei medici, asistente şi muncitori în construcţie, meserii în care Londra se confruntă cu o penurie de angajaţi calificaţi, scrie publicaţia britanică.

"Salariile nu sunt totul. Este nemaipomenit să munceşti şi să trăieşti în Anglia, dar există motive pentru care să te întorci", a spus Jinga, enumerând factori printre care chiriile mari din Marea Britanie şi deprecierea lirei sterline. "Nu ne permitem să ne pierdem cele mai bune creiere", a spus ambasadorul.

Deşi diplomatul insistă că lucrează îndeaproape cu Guvernul britanic, iniţiativa acestei conferinţe va fi privită probabil de mulţi drept o replică la restricţiile pe piaţa muncii impuse României şi Bulgariei după aderare, remarcăThe Observer . Din cauza temerilor de atunci legate de nivelul imigraţiei, dar şi la presiunile mass-media şi opoziţiei, Guvernul lui Tony Blair a impus restricţii pe piaţa muncii cetăţenilor din cele două ţări. România şi Bulgaria au fost primele ţări europene cărora Londra le-a impus aceste restricţii, ce presupun că cetăţenii lor pot munci numai în anumite sectoare şi trebuie să solicite permise de muncă.

Există deja dovezi că industria britanică este afectată de faptul că est-europenii încep să se întoarcă acasă. Un raport recent al Institutului de Cercetare pentru Politici Publice sugerează că 540.000 de imigranţi adulţi care au venit din noile state membre UE în ultimii ani au părăsit deja Marea Britanie.

Un purtător de cuvânt al Federaţiei Micilor Întreprinzători recunoaşte că această tendinţă este îngrijorătoare. "Multe companii vor fi îngrijorate în cazul unei mişcări la scară mare de acest gen", spune el.

Autorităţile britanice se bazau pe muncitorii români pentru construirea stadionului şi satului olimpic pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Potrivit săptămânalului, plecarea cadrelor medicale româneşti, medici şi asistente, ar pune în dificultate NHS, sistemul public medical.

Dacă în prezent eventuala întoarcere în masă a românilor în ţara lor este privită cu îngrijorare, înainte şi câtva timp după aderarea României, a existat o adevărată campanie de presă negativă la adresa românilor. Săptămâni la rând, presa britanică, în special tabloidele conservatoare, au prezentat românii într-o lumină nefavorabilă, avertizând de multe rele pe care le vor aduce aceştia, de la cerşetorie, suprasolicitarea sistemului de ajutoare sociale şi chiar până la o contaminarea populaţiei britanice cu tuberculoză.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite