Braşovenii vor face iarna în frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea CET Braşov, furnizorul agentului termic în municipiul de sub Tâmpa, a acumulat datorii în valoare de 110 milioane de lei către furnizori. Două treimi din clienţii CET nu au primit deloc apă caldă în ultimele trei luni. Ei riscă să-şi petreacă iarna în apartamente neîncălzite.

Potrivit datelor oferite de directorul CET Braşov, Florin Cuţitei, „unitatea are datorii către diverşi furnizori de aproape 110 milioane de lei: 60 de milioane de lei către Gaz de France Suez, 25 de milioane către transportatorii feroviari, 20 de milioane de lei către furnizorii de cărbuni şi aproape 5 milioane către Compania RA Apa Braşov“.

22.000 de apartamente fără apă caldă

De trei luni, aproape 22.000 de apartamente din Braşov, dintre cele 31.000 care mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, nu mai primesc apă caldă. Sosirea toamnei, cu nopţi în care termometrele au scăzut până la nivelul de 4 - 5 grade Celsius, îi îngrijorează pe braşoveni. De câteva luni ei primesc doar promisiuni că vor avea căldură şi apă caldă la iarnă.

Sumele pe care CET Braşov le are de încasat de la clienţii săi, circa 22 de milioane de lei, sunt cu mult sub nivelul datoriilor. Asociaţiile de proprietari trebuie să plătească aproximativ 12 milioane de lei, iar diverşi agenţi economici alte 10 milioane de lei.

La începutul verii, când a fost oprită furnizarea apei calde către zeci de mii de braşoveni, conducerea CET a anunţat că reluarea serviciului este condiţionată de plata către Gaz de France a celor 12 milioane de lei datorate de populaţie. În cursul verii, însă, CET a reuşit să strângă de la datornici doar 1,1 milioane de lei.

Nimeni nu răspunde

Factorii de decizie locali nu şi-au asumat nicio răspundere în privinţa rezolvării acestei probleme. Primarul Braşovului, George Scripcaru, susţine că nu se poate implica în situaţia de la CET.

„Nu sunt nici în Adunarea Generală a Asociaţilor, nici în Consiliul de Administraţie al CET. În calitate de primar al municipiului Braşov am făcut toate demersurile pentru a-mi îndeplini obligaţiile ce-mi revin prin lege pentru această structură. În ce mă priveşte, lucrurile sunt în regulă. Responsabili pentru situaţia de la CET sunt membrii AGA şi, din câte ştiu eu, aceştia sunt şi consilieri locali”, a spus Scripcaru.

Conducerea regiei acuză „moştenirea dezastruoasă“ pentru situaţia actuală, iar în Adunarea Generală a Acţionarilor, cei 27 de consilieri locali îşi pasează răspunderea, care oricum este colectivă.

Campanie de sensibilizare

De câteva zile, mai mulţi bloggeri de sub Tâmpa au demarat o campanie on-line de strângere de semnături pentru a-i determina pe consilierii locali să se implice în rezolvarea problemei.

„22.000 de familii, care sunt cliente CET, probabil că vor trece iarna aceasta încălzindu-se cu promisiunile domnului Cuţitei, directorul CET Braşov“, a scris pe site Claudia Popa, localnică.

image

CET are datorii de aproape 110 milioane de lei: 60 de milioane de lei către Gaz de France Suez, 25 de milioane către transportatori, 20 de milioane de lei către furnizorii de cărbuni şi 5 milioane către compania de apă.

image


Florin Cuţitei
director CET Braşov

image

În calitate de primar am făcut toate de­mer­surile pentru a-mi îndeplini obli­gaţiile pentru această structură. Responsabili pentru situaţia de la CET sunt membrii AGA, care sunt şi consilieri locali.

image


George Scripcaru
primar Braşov

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite