Braşov: Studenţii fără loc în cămin caută gazdă. Aflaţi de aici preţul chiriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care au un contract de închiriere, primesc, de la stat, o subvenţie în valoare de 65 de lei pe lună. Cei care au rămas pe dinafară se pot caza în garsoniere, apartamente cu două sau trei camere, cu preţuri începând de la 150 de euro pe lună.

Studenţii au şi alternativa mini-căminelor private, dotate şi utilate complet, unde chiria costă între 300 şi 500 de lei pe lună, cu tot cu utilităţi. Pentru un apartament cu două camere, utilat complet, chiria variază în funcţie de locaţie între 200 şi 250 de euro pe lună.

Garsonierele ajung să coste 150 de euro pe lună în zone ca Tractorul şi 200 de euro, pe Toamnei. Apartamentele cu trei camere depăşesc 300 de eruo pe lună, dacă sunt situate în centru.

Contează foarte mult zona la care ne raportăm. În funcţie de zonă, preţurile pot scădea sau urca cu 10-20 de euro pe lună", susţin agenţii imobiliari. Pentru o cameră în gazdă, studenţii ajung să plăteasă 250 de lei pe lună, cu tot cu utilităţi.

Subvenţie pentru chiriaşii studenţi

Studenţii care nu au prins un loc în cămin pot, în schimb, să ceară subvenţia pentru plata chiriei, din partea statului. Cei care au constract de închiriere trebuie să se prezinte la facultate pentru a primi subvenţia în valoare de 65 de lei pe lună.

Toţi studenţii Universităţii „Transilvania" beneficiază de această subvenţie de la stat. Ea se acordă doar dacă studenţii au contract legal de închiriere. Deocamdată, aşteptăm eventualele contestaţii pentru repartizarea în cămine", a spus prorectorul Constantin Duguleană, responsabil serviciu cămine.

Fiecare facultate a făcut repartizările pe locurile din campusuri, în funcţie de mai multe criterii. Studenţii din Republica Moldova şi din străinătate aveau deja locul asigurat, iar studenţii mai mari beneficiază de loc în cămin, dacă au mai puţin de trei restanţe. În ceea ce-i priveşte pe studenţii din anul I, aceştia au fost repartizaţi în funcţie de locurile disponibile.

Le-am dat libertatea facultăţilor de a-şi crea propria strategie de repartizare a studenţilor în cămine, în funcţie de propriile criterii. Unele au mers pe ideea de a menţine locurile pentru studenţii mai mari, iar altele au mers pe întâietatea bobocilor", a mai spus Constantin Duguleană.

La Universitatea „Transilvania" sunt 4232 de locuri, în cele două campusuri. Sunt opt cămine studenteşti în Complexul Memorandului, cu 1700 locuri de cazare, şi cinci cămine în Complexul Colina Universitatii, cu 2532 locuri de cazare.

Studenţii sunt aştetaţi în cămine

 Cazarea studenţilor va începe miercuri, 29 septembrie şi va dura până duminică, 3 octombrie. Taxele pentru cămin au rămas aceleaşi cu cele de acum doi ani, respectiv, 110 lei pentru studenţii bugetaţi şi 175 de lei pentru cei de la cu taxă. Studenţii cu mai mult de trei restanţe şi-au pierdut locul în cămin. De asemenea, cei cu situaţii soaciale dificile pot beneficia de reduceri de taxe.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite