Braşov: Singurul deţinut-masterand „învaţă“ la Codlea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai învaţă cu ajutorul mamei şi al colegilor
Mihai învaţă cu ajutorul mamei şi al colegilor

Nici gratiile nu pot îngrădi dreptul la educaţie! Singurul masterand din ţară, aflat în închisoare, este un braşovean de 29 de ani. Tânărul a luat examenul de bacalaureat, licenţa şi s-a hotărât să urmeze şi cursurile unui masterat. Totul de după gratii.

Începutul poveştii deţinutului este tipic pentru un adolescent care nu s-a gândit nici o clipă la consecinţele faptelor lui. Din nefericire, urmările au fost grave. Sub numele de acoperire Mihai şi fără să îşi dezvăluie nici chipul, braşoveanul a acceptat să le dezvăluie întreaga poveste a vieţii lui, cititorilor ziarului „Adevărul de Seară".

La numai 19 ani, elevul unuia dintre cele mai bune licee din Braşov, Colegiul Naţional Dr. Ioan Meşotă, Mihai a avut un moment de rătăcire. „Aveam o prietenă cu foarte mulţi bani, dar ai cărei părinţi nu se mai înţelegeau deloc şi era o situaţie foarte urâtă. Mama prietenei mele mi se plângea încontinuu şi eu mă umpleam de furie din ce în ce mai mult", îşi începe Mihai povestea, cu tristeţe în ochi.

Nu l-a mai interesat nici faptul că era elev al unei şcoli de renume, că provenea dintr-o familie de intelectuali sau că viitorul urma să îl trăiască după gratii. Cu alţi doi prieteni a intrat în casă peste bărbat, l-a bătut şi l-a sechestrat mai bine de 14 ore. „Credeam că îi dau o lecţie şi că nu îşi va mai chinui familia. Nu m-am gândit la ceea ce va urma", îşi aminteşte tânărul. Astfel, viitorul lui avea să fie pecetluit> 16 ani cu executare pentru violare de domiciliu, vătămare corporală şi sechestrare de persoană.

Şcoala de după gratii

Cu toate că universul i-a fost limitat la o cameră de câţiva metri pătraţi şi câteva zeci de oameni înghesuiţi în ea, Mihai nu a renunţat să viseze şi să îşi dorească să îşi termine şcoala. „La acea vreme încă nu exista legea cu dreptul puşcăriaşilor la şcoală. A făcut mama mea nenumărate drumuri la Bucureşti şi după patru ani am obţinut aprobările necesare. Singurul liceu care m-a acceptat a fost Mihai Vijoli, din Făgăraş, şi au venit profesorii aici, după gratii", povesteşte deţinutul.

A luat examenul de Bacalaureat cu o medie peste aşteptările oricui: 9,08. A reuşit să intre la Facultatea de Litere, secţia Biblioteconomie, pe care a terminat-o cu o medie la licenţă de 8,50. „Pentru că facultatea de trei ani este considerată ca fiind o specializare cam neterminată, m-am hotărât să merg mai departe şi acum sunt singurul deţinut masterand din ţară", spune mândru Mihai.

Cu toate că unii ar crede că deţinuţii au timp suficient pentru învăţat, Mihai vrea să dărâme acest mit. „Nu ai cum să înveţi în timpul zilei. Într-o cameră cât o sufragerie am fost şi 38 de oameni şi 21 de paturi. Învăţam în fiecare noapte, la lumina de veghe, care stă tot timpul aprinsă. Am avut noroc cu mama mea şi cu colegele, care îmi trimiteau cursurile. Acum merge mama mea la cursuri şi mi le aduce", spune deţinutul.  

Deţinut model

Pentru că tânărul a dovedit că nu are accese de violenţă şi s-a ocupat de alfabetizarea altor deţinuţi, de revista penitenciarului şi foaia volantă a instituţiei, l-a ajutat la altar chiar şi pe preotul instituţiei, a fost trecut la regim deschis. Astfel, în urmă cu şase luni a reuşit să se angajeze şi acum lucrează la o firmă din Braşov. „A fost întotdeauna cuminte, nu a făcut probleme în cei 10 ani de când este aici. Dimineaţa pleacă la muncă şi se întoarce doar seara în penitenciar. Pentru că lucrează i se scad zilele de penitenciar şi primeşte şi bani", spune Dan Rusu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Codlea.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite