Braşov: Radu şi Robert, gemenii care au reuşit să învingă autismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu şi Robert alături de mama lor Foto: Bogdan Crăciun
Radu şi Robert alături de mama lor Foto: Bogdan Crăciun

16 copii talentaţi din Braşov au susţinut un spectacol special dedicat colegilor lor, bolnavi de autism. Radu a avut prima expoziţie de desene, iar Robert a vorbit în 15 limbi străine.

Radu şi Robert Plopeanu au fost în centrul atenţiei, acum câteva zile, pe scena Centrului Cultural Reduta şi au plecat, de la spectacolul pe care l-au „găzduit", mai bogaţi cu zeci de prieteni.

Colegi de şcoală, profesori şi părinţi, cu toţii au umplut, până la refuz, sala Reduta, pentru a afla ce au de arătat cei mai dotaţi copii ai Şcolii Generale nr. 6. Copiii, campioni naţionali sau europeni în demonstraţii profesioniste de atitudine, pianişti, dansatori, membri în corurilor din Europa sau SUA au fost declaraţi de specialişti ca fiind supradotaţi.

Robert este pasionat de limbi stăine. Radu, în schimb, iubeşte benzile desenate. Încă din primii ani de viaţă şi-a exersat talentul desenând pereţii. Primele sale cuvinte au fost nişte reproduceri în limba engleză.

Cei doi copii au un coeficient de inteligenţă peste medie şi au reuşit să se integreze într-un colectiv de elevi normali, în ciuda greutăţilor pe care le-au avut la început. Acum au 13 ani. Robert a avut ocazia să vorbească în peste 10 limbi străine cu o fluenţă perfectă, iar Radu a trăit emoţia primei sale expoziţii de desene, care a putut fi admirată de toţi colegii săi de şcoală. 

Şanse la independenţă

Radu şi Robert Plopeanu sunt doi copii autişti care fac parte din categoria cazurilor fericite din România. Cei doi au reuşit să spargă stereotipurile, cu ajutorul oamenilor pe care i-au întâlnit, dar mai ales cu ajutorul mamei lor, Gabriela Plopeanu, preşedinta Asociaţiei „Copiii de Cristal", care luptă pentru dreptuirle oamenilor cu probleme de autism.

„Robert şi Radu sunt nişte copii norocoşi pentru că au avut bafta de a întâlni cadre didactice care i-au înţeles, i-au acceptat şi au vrut să interacţioneze cu ei şi să îi ajute. Chiar şi copiii şi părinţii din clasă au fost alături de ei, le-au înţeles situaţia şi nu le-au creat probleme. Anul acesta copiii mei împlinesc 14 ani şi încep să mă gândesc la viitorul lor. Cu Robert nu am emoţii, dar Radu încă mai are nevoie de sprijin", a spus Gabriela Plopeanu, mama gemenilor.

Bucuria aplauzelor

Chiar dacă nu au fost selectaţi în categoria copiilor supradotaţi, Robert şi Radu au fost actorii principali ai proiectului prezentat în urmă cu câteva zile la Reduta, fiind aplaudaţi la scenă deschisă de colgii lor de şcoală.

„Robert este genial. Vorbeşte foarte bine engleză şi franceză, învaţă portugheză şi finlandeză singur, acasă. Mai face şi germană. Învaţă karate, şi, mai nou,vrea să înveţe şi japoneză. Acum a făcut prezentarea inclusiv în ebraică şi turcă şi a găsit pentru fiecare copil care a urcat pe scenă câte o definiţie corectă. Radu desenează şi este şi el genial. Am făcut acest eveniment pentru ei, pentru că au mare nevoie de prieteni şi chiar au reşit să se împrietenească cu alţi copii.  Cei doi gemeni au respectul nostru, al tuturor", a spus Alina Zară, una dintre coordonatoarele proiectului.

Proiecte pentru autişti

 Gabriela Plopeanu a reuşit, cu mult efort şi perseverenţă,  să pună pe picioare un centru special pentru copiii cu astfel de dizabilităţi. Instituţia oferă consultanţă pentru orientarea şcolară a copiilor şi tot ceea ce înseamnă programe de recuperare. Un alt proiect, ce urmează a fi implementat este cel al „claselor protejate", dedicate copiilor cu boli din spectrul autismului, unde aceştia vor putea învăţa în funcţie de abilităţile lor, astfel încât să nu rămână dependenţi de ajutorul social. În străinătate există campusuri speciale unde aceşti copii pot învăţa şi pot beneficia de consiliere psihologică.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite