Mii de elevi umplu cabinetele psihologilor şcolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşcolarii care merg la psiholog sunt ajutaţi prin terapia prin joc
Preşcolarii care merg la psiholog sunt ajutaţi prin terapia prin joc

Pe fondul crizei economice şi a problemelor în dragoste, adolescenţii iau cu asalt cabinetele psihologilor şcolari, pentru a-şi rezolva dilemele. Cele mai multe neînţelegi vin din cauza conflictului dintre generaţii, spun psihologii.

Orice problemă banală se poate transforma într-o adevărată depresie pentru un adolescent. Chiar şi o notă mică luată la şcoală devine o problemă peste care elevii trec cu mare greutate. Psihologii spun să acest comportament revine din nivelul de ridicat de aşteptări pe care adolescenţii îl au. „Tinerii resimt presiunea socială. O notă de şapte îi trage înapoi, îi reduc şansele unui elev care vrea să intre la un liceu mai bun. În plus, nota este importantă pentru imagine sau poate fi o valoare a familiei", spune Anca Urduzan, diectoarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Veşnicul conflict dintre generaţii

Cazurile mai grave pe care le consiliază psihologii şcolari sunt legate de problemele familiale ale elevilor. Decesul părinţilor, sărăcia, marginalizarea sau părinţi care au rămas  fără serviciu din cauza crizei sunt probleme care îi afecteaz mult pe adolescenţi şi simt nevoia să se confeseze cuiva. „Conflictul între generaţii este acutizat tocmai de lipsurile cu care se confruntă familia, lipsuri datorate de această criză economică. În familie se instalează starea de tensiune, apar certurile dintre părinţi care vin din incapacitatea de plată a datoriilor, apar situaţii de şomaj, care duc la violenţă domestică, consum de droguri, alcoolism. Am avut chiar şi cazuri de părinţi care au venit să ne ceară consiliere pentru că nu mai fac faţă problemelor financiare", mai spune Anca Urduzan.

Fetele vin cu probleme în dragoste

De cele mai multe ori, fetele cer ajutorul psihologilor pentru a-şi depăşi depresiile din dragoste. „În clasa a VIII-a elevii încep să-şi manifeste interesul faţă de sexul opus şi implicit faţă de propria imagine. În zilele noastre, vârsta la care apar astfel de probleme a scăzut din cauza modelelor sociale actuale. Principiul fetelor, mai ales, este «să mă arăt». Până la urmă depinde şi cum îşi educă părinţii copiii. Adulţii sunt centraţi pe aspectul financiar şi mai puţin pe ceea ce face sau simte copilul lor", a spus Anca Urduzan.

Elevii, mai des la psiholog

Numărul elevilor braşoveni care au solicitat consiliere individuală a crescut faţă de anul şcolar 2007-2008, de la 7000 la peste 9000 mii, pentru că s-au instalat vremuri de criză. În plus, psihologii fac orientare în carieră şi terapii de grup cu şcolarii şi preşcolarii.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite