Arbori seculari salvaţi de la exploatare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul" şi „Adevărul de Seară" sunt partenerii World Wide Fund for Nature pentru salvarea de la exploatare a copacilor de dimensiuni-record din localitatea braşoveană Şinca.

Pentru început, WWF a încheiat un parteneriat cu autorităţile locale din Şinca, care s-au angajat ca, în următorii ani, până când zona va fi declarată rezervaţie naturală, să nu taie nici măcar o ramură din pădurea seculară, care se întinde pe 350 de hectare. Edilii primesc şi o compensaţie, în contul banilor care s-ar fi câştigat din exploatarea lemnului, respectiv 100.000 de lei.

Înţelegerea a fost parafată, ieri, de cele două părţi şi, pentru început, autorităţile locale au primit 40.000 de lei. „Putem vorbi despre o pădure cvasivirgină, care încă nu a fost exploatată de om, care se autoregenerează şi unde găsim arbori de peste 400 de ani. Pădurile de acest gen nu constituie decât 3% din suprafaţa totală împădurită a Europei. Trebuie să luptăm să le salvăm şi să nu intre în circuitul de producţie", ne-a declarat Radu Vlad, specialist forestier la WWF.

Exemplare rare

Pădurea de la Şinca este unică prin faptul că exemplarele de aici ating dimensiuni care nici măcar nu se regăsesc în manualele de specialitate, adevăraţi „sequoia" de România . „De exemplu, fagii nu depăşesc 41 de metri înălţime, dar la Şinca ei ating şi peste 50 de metri şi un diametru de aproximativ 1,5 metri. La fel şi brazii, care au mai bine de 54 de metri înălţime", a explicat Sorin Urdea, şeful Regiei Publice Locale a Pădurilor Şinca. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite