Clătite servite direct din căruţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obicei tradiţional săsesc, „Fasching“-ul sau „Caravana Clătitelor“ simbolizează alungarea spiritelor rele şi sosirea primăverii. Cu umplutură de sarmale, cu spanac şi ciuperci sau pur şi simplu cu gem de casă, clătitele sunt „vedetele“ sărbătorii din acest weekend de la Prejmer, Braşov.

„Cavalerii" clătitelor au fost nimeni alţii decât tinerii din comuna braşoveană Prejmer. S-au trezit dis-de-dimineaţă, şi-au pregătit veşmintele de bal mascat şi au pornit în alai prin sat. Cei mai ingenioşi dintre ei s-au costumat în bebeluşi, acordeonişti, mirese sau soldaţi şi s-au urcat în căruţele „utilate" cu sobe, unde au preparat clătitele pe care le-au împărţit gospodarilor din sat.

Mai citeşte şi:

FOTO Sărbătoarea clătitelor, la Prejmer

„Suntem piraţii care fac cele mai bune clătite. Am făcut zeci de clătite şi sper ca oamenii să se bucure pe măsură de eveniment", a spus Victor Ursache (21 de ani). „Eu sunt Hitler şi am grijă de caravană să nu fie prădată de hoţi", a glumit Valeriu Ariton (18 ani), elev. Participanţii au încins hore de bucurie şi i-au amuzat copios pe turiştii sosiţi din toate colţurile ţării.

Zgomotoşi şi puşi pe şotii, „mascaţii" au pornit apoi prin sat să împartă clătite în schimbul ingredientelor pentru gogoşi şi al unor sume modice pe care le vor folosi la organizarea unui bal mascat. Se spune că zgomotul produs de flăcăi alungă spiritele rele şi vremea geroasă are rolul de a „grăbi" primăvara.

În drumul lor prin sat, flăcăii au „furat" de pe la casele gospodarilor câte o fată de măritat, care a trebuit mai apoi să fie răscumpărată de părinţi cu vin sau cu alte bunătăţi.

„Regina" - cu jambon şi sirop de arţar

În tot acest timp, şi gospodinele din sat au fost supuse la un concurs de preparat clătite. Cele mai ingenioase dintre ele au pregătit clătite cu morcovi, zacuscă sau „clătite în copac".

„Clătitele din copac sunt mere trase în aluat, date prin zahăr pudră şi scorţişoară. De asemenea, nu lipsesc clătitele din căruţă, cu brânză dulce şi stafide. Clătitele braşovene sunt o invenţie de-a mea. Sunt umplute cu compoziţie de sarmale şi sunt delicioase", ne-a spus Mioara Comănelea, una dintre participantele la concursul gastronomic.

O altă gospodină din Prejmer a adus noutatea anului în materie de clătite: cu morcovi, cremă de brânză şi şuncă. „Avem şi clătite cu gem de gutui, cu nucă şi zahăr ars, cu ton şi lămâie şi cu brânză şi mărar", ne-a spus Aurora Pălăşanu. Toate gospodinele au fost premiate, dar clătita „regină" a fost cea cu jambon şi sirop de arţar. Au mai fost premiate clătitele eco, umplute cu legume şi clătitele cu dulceaţă de lapte.

Chiar dacă preparatele expuse la concurs nu au fost de vânzare, turiştii pofticioşi au avut ocazia să cumpere clătite umplute cu gemuri şi dulceţuri de casă, cu doar 2 lei bucata, de la comercianţii care şi-au întins tarabele în centrul comunei.

"Clătitele din copac sunt mere trase în aluat, date prin zahăr pudră şi scorţişoară. De asemenea, nu lipsesc clătitele din căruţă, cu brânză dulce şi stafide."
Mioara Comănelea
participantă la concurs

Reţete ademenitoare

Clătite braşovene. Sunt o combinaţie între aluatul de clătite şi umplutura din sarmale. Procesul de realizare este acelaşi ca la tradiţionalele sarmale, numai că, în cazul clătitelor, umplutura se lasă la fiert până scade apa. Apoi, foile de clătite se umplu cu carnea tocată şi se pun în tavă. Peste toate se adaugă un sos de tomate combinat cu ketchup şi se lasă la fiert 15 minute. Se ornează cu smântână şi cu verdeaţă.

Clătite cu morcovi. Morcovul dat prin răzătoare se amestecă cu aluatul de clătite. Clătitele se coc obişnuit şi ies ceva mai groase. După aceea, se umplu cu cremă de brânză şi mărar, la care se adaugă şuncă şi ardei gras.

Mere trase în clătite. Se taie merele rondele subţiri şi se trec prin aluat de clătite. După aceea se prăjesc la foc mic. La final, sunt date prin zahăr pudră şi scorţişoară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite