Plimbare pe Dunăre cu o navă de muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava Borcea, la prima sa ieşire după reparaţii, de Ziua Marinei 2009
Nava Borcea, la prima sa ieşire după reparaţii, de Ziua Marinei 2009

Minicroazierele pe Bătrânul Fluviu cu un vas vechi de un secol sunt apreciate, în special, de străini. Construită în 1911, nava Borcea este una dintre cele mai vechi din Europa şi unul dintre puţinele vase cu zbaturi acţionate de aburi aflate în stare de funcţionare.

Turiştii care au urcat la bordul navei Borcea au rămas uimiţi. Nu le venea să creadă că un vas aşa cum au văzut doar la muzeu mai poate funcţiona. Inclusă în patrimoniul naţional, nava a fost salvată anul trecut de la ruină. S-au investit 180.000 de lei pentru repararea şi restaurarea ei. Deocamdată însă, doar elevi şi profesori veniţi din alte ţări s-au plimbat la bordul ei.

Câţiva tineri din Danemarca veniţi la Brăila pentru un schimb intercultural au avut prilejul, zilele trecute, să facă o excursie pe Dunăre, pe braţul Bratocea. N-au plătit foarte mult, câteva zeci de euro, însă, pentru echipaj acesta este un semn bun: nava e din nou în circuit.

Singura, de altfel, de pe fluviu, la această oră. „Erau încântaţi de navă, de faptul că nu are niciun fel de vibraţii. Ei credeau că motoarele cu fum, cum le-au denumit, nu mai există decât în muzee. În timpul călătoriei, profesoara care coordona elevii danezi, Lisa Rassmunssen, a venit pe puntea de comandă şi mi-a spus că această navă este cel mai extraordinar lucru pe care copiii veniţi din localitatea Horsens l-au văzut în România", ne-a spus comandantul navei, Ilie Tincu.

De altfel, elevii din Danemarca au declarat că astfel de nave cu zbaturi au văzut doar la Haga, la muzeul maritim, dar numai sub formă de machete. Cazanele navei Borcea vor fi din nou puse sub presiune în data de 11 aprilie.

De data aceasta, profesorii de la Colegiului Economic „Ion Ghica" vor pleca într-o scurtă excursie pe Dunăre cu profesorii veniţi din Franţa la un schimb de experienţă.

„Dacă va fi vreme frumoasă, pentru că mergem pe Braţul Cravia, oaspeţii vor putea vedea şi Insula Fundul Mare, care face parte din rezervaţia Insula Mică a Brăilei", ne-a mai declarat comandantul navei, Ilie Tincu.

Transportă 200 de persoane

O oră de marş cu nava Borcea costă 800 de lei, iar ora de staţionare ajunge la 200 de lei. Vasul, care este unul dintre cele mai vechi din Europa, poate transporta 200 de persoane. Nava a fost lansată la apă în 1913, drept iaht regal. Acum se află în patrimoniul naţional cultural.

"Danezii au mai văzut nave cu zbaturi şi motoare ca Borcea doar la Muzeul Mării din Haga."
Ilie Tincu
comandant navă

Se deschide sezonul de croaziere

Nava Viking Primadonna este aşteptată azi în terminalul de pasageri al Portului Constanţa

Nava Viking Primadonna este aşteptată azi în terminalul  de pasageri al Portului Constanţa

Viking River Cruises deschide astăzi sezonul de croaziere în Portul Constanţa cu nava Viking Primadonna, sub pavilion Malta. Vasul cu 140 de pasageri la bord a pornit în croaziera numită „Odiseea Est-europeană" şi va face la Constanţa o escală de câteva ore, timp în care turiştii vor vizita obiective importante din oraş.

În acest an vor sosi în Portul Constanţa 45 de nave de pasageri, cu peste 16.000 turişti străini la bord. „Se estimează o creştere cu 5 - 10% a numărului de turişti care vor sosi la terminalul de croaziere", precizează directorul general al Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa (APMC), Ioan Bălan. Sezonul de croaziere se va încheia la mijlocul lunii noiembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite