Brădişteanu, două minciuni în faţa instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Procurorii anticorupţie au atacat decizia Tribunalului Bucureşti de achitare a medicului Şerban Brădişteanu pe motiv că acesta ar fi minţit instanţa la ultimul termen de judecată. Şerban Brădişteanu, acuzat de o mită de patru milioane de euro, a cheltuit, conform DNA, o parte din şpagă chiar şi după decesul celei despre care a declarat că a luat toţi banii.

Brădişteanu - Motivare de apel

Procurorii anticorupţie susţin că medicul Şerban Brădişteanu (59 de ani) „a încercat să denatureze adevărul şi să inducă în eroare instanţa de judecată", atunci când a declarat la Tribunalul Bucureşti că acele patru milioane de euro, de care este acuzat că le-a primit ca şpagă, erau comisioanele legale destinate unei foste paciente care i-a devenit ulterior şi prietenă, Cornelia Pachiu, iar el a fost un simplu intermediar.

Crezut pe cuvânt

DNA arată că judecătoarea Elena Burlan, care a decis achitarea medicului, „nu a dispus o minimă verificare" a declaraţiilor făcute de Brădişteanu şi că „a omis să analizeze restul materialului probator, care evidenţiază cu certitudine că banii remişi de CC Med AG cu titlu de mită au fost acceptaţi şi au servit doar interesului personal al inculpatului".

Şerban Brădişteanu este acuzat că în anul 2001, când era senator PSD, în calitae de şef al unei comisii de licitaţie, ar fi trucat o achiziţie de echipamente medicale pentru sistemul penitenciar, iar între anii 2001-2004 a primit de la firma câştigătoare patru milioane de euro, în conturile firmei pe care şi-a deschis-o într-un paradis fiscal.

Şerban Brădişteanu a fost achitat după ce a dat o declaraţie halucinantă în faţa instanţei, chiar la ultimul termen al procesului. El a arătat că acele patru milioane de euro, primite de la societatea elveţiană CC Med AG, ar fi fost de fapt destinate unei foste paciente şi prietene, Cornelia Pachiu, reprezentantă în România a firmei elveţiene.Aceasta a decedat în aprilie 2006, la scurt timp după declanşarea anchetei legate de achiziţionarea de aparatură medicală pentru sistemul penitenciar.

Prima minciună

Milioanele de euro - pe care DNA susţine că Brădişteanu le-ar fi încasat drept mită - ar fi fost folosite de Cornelia Pachiu pentru construirea şi mobilarea unui imobil. Cornelia Pachiu ar fi fost remunerată în calitate de reprezentant al societăţii SC Cheminst & Industry în România, care asigura desfacerea de echipamente furnizate de CC Med AG. Banii au fost viraţi în conturile unei firme off-shore, Arnell Development, din Insulele Virgine Britanice, deschise de Brădişteanu personal la Union Bank of Switzerland din oraşul Zürich (Elveţia). Procurorii au descoperit însă că medicul a umblat la bani şi după moartea „prietenei sale".

„Dovada incontestabilă că inculpatul era cel căruia îi erau destinate şi care a şi folosit sumele de bani virate de CC Med în conturile Arnell constă în faptul că, după decesul numitei Cornelia Pachiu (7 aprilie 2006), acesta a ordonat noi transferuri bancare din contul de franci elveţieni al Arnell Development Ltd., în contul de card al cărui titular era chiar Brădişteanu.Un exemplu în acest sens fiind transferul sumei de 20.746,55 franci elveţieni, la 29 mai 2006", susţin procurorii în cererea de apel.Un alt aspect evidenţiat de anchetatori este că relaţia de prietenie dintre Şerban Brădişteanu şi Cornelia Pachiu nu a fost verificată de judecătoarea Elena Burlan.

A doua minciună

Medicul a declarat că mai întâi Cornelia Pachiu i-a fost pacientă, după care s-au împrietenit într-atât încât aceasta a putut apela la el pentru a-i fi intermediar în retragerea comisioanelor. Potrivit depoziţiei lui Brădişteanu, relaţiile dintre Cornela Pachiu şi soţul său, Victor, erau deteriorate, iar femeia ar fi apelat la Brădişteanu ca să ridice comisioanele pe care i le plătea firma elveţiană, ca să ascundă aceşti bani de soţul său.
Această relaţie de prietenie a fost infimată chiar de soţul Corneliei Pachiu. Victor Pachiu a declarat în timpul anchetei că fosta sa soţie i-a devenit pacientă medicului Brădişteanu abia în anul 2005, deci mult după ce conturile firmei off-shore au fost alimentate de firma elveţiană, iar Brădişteanu le golise aproape complet. Procurorii mai spun că este „puţin credibil că o persoană cu notorietate profesională şi recunoaştere socială, cum e cazul inculpatului Şerban Brădişteanu, să fie slujitorul intereselor personale ale unui simplu distribuitor de aparatură medicală, aşa cum era cazul Corneliei Pachiu".

Milioane de euro, retrase personal

Din extrasele primite de autorităţile române de la elveţieni a rezultat că, pe lângă sumele cheltuite cu cardul, Şerban Brădişteanu ar fi retras personal, în numerar, 250.000 de dolari la 28 mai 2002, 50.000 de euro la 12 iunie 2002, 1.500.000 de euro la 24 iunie 2002 şi 1.500.000 de euro la 3 octombrie 2002. Ultima retragere, la 9 ianuarie 2003, a fost de 499.000 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite