Protestul dascălilor paralizează şcolile din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de profesori de la 20 de şcoli din Botoşani, Dorohoi şi alte localităţi din judeţul Botoşani refuză să intre la ore, de o săptămână.

Dascălii au refuzat să mai muncească după ce în ziua de salariu n-au primit banii pe card. „Conducerea Inspectoratului Şcolar a venit cu explicaţii halucinante. Nu sunt bani pentru plata salariilor pentru luna februarie şi se aşteaptă transferarea fondurilor din trimestrul III pentru efectuarea plăţilor", a declarat Maria Ţiprigan, lider al Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Botoşani.Aceeaşi situaţie se înregistrează în peste 50 de instituţii de învăţământ din judeţul Suceava.

Nu sunt bani în buget

De la începutul anului, dascălii din Botoşani şi Suceava au decizii judecătoreşti favorabile, prin care s-a decis ca ei să-şi primească salariile integral, de dinaintea reducerii veniturilor bugetarilor cu 33% aplicate anul trecut de Guvernul Boc. Totuşi, în bugetul pe 2011 n-au fost incluse şi drepturile salariale câştigate în instanţă.

„Fondul de salarii pentru o lună este de 13 milioane de lei. Ca să acordăm diferenţele salariale, ne trebuie 19 milioane de lei. Oamenii au cerut cei 33% pentru luna ianuarie şi am fost nevoiţi să transferăm 6 milioane de lei din fondul pentru salarii din februarie ca să-i mulţumim. Le-am explicat că se va crea un decalaj şi vor suferi în martie, dar n-au vrut să înţeleagă", a spus Mihai Alexa, şeful Trezoreriei Botoşani. Situaţia nu a fost deblocată până în prezent, iar dascălii susţin că nu vor intra la ore până nu-şi vor lua salariile integral.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite