FOTO/VIDEO Ambiţie de copil: a dat jos 40 de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Măcărel a fost nevoit să urmeze o dietă drastică pentru că ajunsese să cântărească 101 kilograme la 7 ani, iar inima sa se putea opri în orice clipă din cauza greutăţii acumulate. Băiatul obez a eliminat din alimentaţie, printre altele, slănina cu ceapă şi dulciurile. Gabriel a reuşit, însă mii de copii români luptă zilnic cu kilogramele în plus.

VIDEO Mărturiile puştiului care a luptat cu obezitatea!

Vezi aici imagini cu Gabriel din cei trei ani de cură de slăbire!

Gabriel Măcărel (10 ani) a fost rotofei de mic şi a avut o poftă de mâncare incredibilă. Familia sa, mult prea săracă, îl îndopa cu slănină dimineaţa, la prânz şi seara ca să nu moară de foame. „Cred că am mâncat un porc întreg. Îmi plăcea grăsimea", spune râzând Gabriel care a devenit supraponderal la doar 7 ani. Situaţia lui a fost făcută publică atunci când a ajuns la Spitalul de Boli Contagioase Botoşani din cauza intoxicaţiei cu grăsimi. Medicilor nu le-a venit să creadă când l-au urcat pe cântar şi au văzut că puştiul de un metru şi 30 de centimetri cântărea 101 kilograme. Pericolul a fost amplificat de analizele medicale: inima lui Gabriel putea ceda oricând din cauza obezităţii.

Ajutat de specialişti

Abandonat de propria mamă în spital, Gabriel a fost luat în grija statului, iar o echipă de specialişti a venit să-l ajute. Nutriţionişti, psihologici, antrenori de fitness şi medici şi-au unit forţele ca să-l readucă pe copil la o viaţă normală. Primul pas, şi cel mai greu, a fost consilierea psihologică, menită să-l ajute pe grăsun să înţeleagă că trebuie să slăbească. „Suferea enorm pentru că era marginalizat de copiii care râdeau de el şi îl considerau un ciudat. Gabriel a fost o victimă a sărăciei. A fost învăţat că trebuie să mănânce orice ca să nu moară de foame, iar noi a trebuit să-l învăţăm că mâncăm doar cât să trăim şi nu trăim ca să mâncăm", a spus Alis Cozminschi, psiholog la Protecţia Copilului Botoşani, cel care s-a ocupat de Gabriel.

Cu o dietă strictă stabilită de un nutriţionist şi bazată pe legume, fructe şi carne slabă, Gabriel a pierdut în fiecare an câte 15 kilograme şi a reuşit să se menţină la o greutate constantă prin sport şi mişcare multă. Grăsimile, dulciurile şi pâinea au devenit în scurt timp doar o amintire pentru băiatul care a reuşit să piardă astfel 40 de kilograme.

Vrea să mai slăbească

 După aproape trei ani de dietă, Gabi a ajuns la 60 de kilograme 

image

Acum, la 10 ani, Gabriel are 60 de kilograme la o înălţime de 1,50 metri. Este fericit şi vrea să mai slăbească 15 kilograme până la toamnă ca să ajungă la greutatea normală pentru un copil de vârsta sa. Gabriel vorbeşte acum ca un expert în nutriţie. „N-am mai mâncat slănină şi nici nu mi-e poftă. Mănânc salate de legume şi fructe, beau multă apă şi mă simt foarte bine.

Copiii moldoveni sunt la fel de graşi ca cei americani/ Vezi aici mărturisirile unei persoane obeze

Nu mai gâfâi când merg, pot dormi şi sunt fericit că am prieteni şi nu mai sunt strigat «grăsanul»", a spus băiatul care şi-a propus să mănânce un singur ou de Paşte şi să nu se atingă de pasca cu ciocolată. „Le spun copiilor să nu mănânce prea multe dulciuri că vor ajunge repede la 100 de kilograme ca mine şi vor suferi", a adăugat băiatul, care recunoaşte că măncâncă doar două cubuleţe de ciocolată albă pe lună.Gabriel a reuşit, dar alţi 200 de copii din Botoşani suferă de obezitate şi sunt predispuşi la boli cardiace. Medicii cred că numărul grăsunilor este mult mai mare, dar că părinţii asociază greutatea mare a copilului cu sănătatea şi nu cer sfatul medicului.

"N-am mai mâncat slănină şi nici nu mi-e poftă. Mănânc salate de legume şi fructe, beau multă apă şi mă simt foarte bine.''
Gabriel Măcărel supraponderal

Meniul zilnic al lui Gabriel

Meniul lui Gabriel Măcărel este variat şi bogat în vitamine şi proteine. La micul dejun, băiatul mănâncă cel mult o felie de pâine, de cele mai multe ori prăjită, cu miere de albine sau margarină, un ou fiert, o cană de lapte sau ceai şi un fruct. De la masa principală a zilei nu lipsesc orezul fiert sau cartofii natur cu peşte sau carne slabă de pui sau vită făcută la grătar, salate şi fructe. Ultima masă din zi este la ora 18.00, când Gabriel mănâncă fie o salată de legume, compot sau pâine prăjită cu brânză. Între mese, băiatul primeşte fructe, morcovi şi puţină dulceaţă făcută în casă. În plus, băiatul s-a obişnuit să bea 1,5 litri apă pe zi, chiar dacă este la şcoală. Gabriel este elev în clasa a III-a la o şcoală din Dorohoi.

Copiii din România, graşi ca ai americanilor

La „Sfânta Maria" din Iaşi, spitalul de pediatrie regional din Moldova, ajung în medie 150 de copii cu probleme de greutate. „Putem spune că în momentul de faţă suntem la nivelul Statelor Unite ale Americii când vorbim de obezitate infantilă. Numărul cazurilor este dublu faţă de 2005, atât din cauza magazinelor de tip fast-food, cât şi a statului excesiv în faţa calculatorului sau a televizorului", spune Carmen Oltean, medic diabetolog la Spitalul „Sfânta Maria" din Iaşi.

Specialiştii români în nutriţie şi diabet au aprofundat problema obezităţii infantile şi au realizat un studiu în şcoli. Rezultatele sunt îngrijorătoare: unu din trei copii cu vârste între 7 şi 11 ani este supraponderal, iar unu din şase elevi este obez. „În mediul rural am găsit un procent de 13% supraponderalitate şi obezitate, pe când în mediul urban nivelul se ridica la 35%. Problema este mai des întâlnită la băieţi în mediul urban şi la fete în mediul rural", spune Veronica Mocanu, coordonatorul programului „Ensemble Prevenons l'Obesite des Enfants".

Medicii recomandă trei mese pe zi şi două gustări. „Sfătuim copiii să facă mişcare cel puţin 30-45 de minute pe zi. Susţinem ora aceea de sport de la şcoală. Alimentele care trebuie evitate sunt cele bogate în grăsimi. Dulciurile trebuie reduse, luate ca desert şi nu ca mâncare, de evitat chipsurile, preparatele de la fast-food", mai spune Carmen Oltean.

Obezitatea infantilă în lume

În Europa, un raport al International Obesity Task Force arată că obezitatea infantilă a crescut constant. În Europa de Nord se estimează că 10-20% din copii sunt supraponderali, în timp ce în Europa de Sud procentele variază între 20% şi 35%. În Italia, 36% din copiii cu vârsta de 9 ani au fost găsiţi supraponderali. În Elveţia, excesul de greutate la fetele între 6 şi 12 ani este estimat la 19,1% şi de 20,3% la băieţi de aceeaşi vârstă. În Belgia, se estimează că 15% din copiii de 3-4 ani au probleme cu greutatea.

35% din copiii între 7 şi 11 ani din mediul urban sunt supraponderali sau obezi, arată un studiu realizat de nutriţioniştii români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite