Botiş: Dacă pensiile nu vor fi scăzute în 2011, se va ajunge la un deficit de 3,12 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, miercuri seară, în Camera Deputaţilor, la dezbaterea proiectului legii privind sistemul unitar de pensii publice că, dacă pensiile nu vor fi scăzute în anul 2011, se va ajunge la un deficit de 3,12 miliarde de euro.

El a arătat că acest deficit nu trebuie să fie acoperit din împrumuturi, conform Mediafax. Ministrul a subliniat că, în prezent, în timp ce numărul de pensionari creşte, numărul de salariaţi scade.

Botiş a precizat că sursele importante pentru fondul de pensii sunt creşterea numărului de contribuitori şi un grad mai mare de colectare.

El mai spus că, în prezent, rata de dependenţă pensionar-salariat este de 0,89 şi că doar o treime dintre cei 4.700.000 de pensionari au stagiu complet de cotizare.

"Mulţi ani de acum înainte vom avea deficite la fondul de pensii", a subliniat ministrul.

Botiş a precizat că pensia trebuie să fie calculată prin înmulţirea între numărul de puncte de pensie pe care o persoană le acumulează de-a lungul vieţii şi valoarea punctului de pensie. "Această economie are o anumită suportabilitate. România este în situaţia de a oferi cât poate oferi, atât cât producem", a ţinut să precizeze ministrul Muncii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite