Botiş: Resping orice speculaţie legată de ziua de lucru de 12 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a subliniat astăzi că infirmă "orice speculaţie" legată de ziua de lucru de 12 ore care ar figura în modificările aduse Codului Muncii.

Înaintea şedinţei cu parlamentarii coaliţiei, ministrul Muncii a declarat că va avea o întâlnire cu sindicatele şi patronatele, săptămâna viitoare şi atunci se va lua în discuţie şi acest subiect, transmite Mediafax.

Mai citiţi şi:

Negocierile dintre sindicate, patronate şi Guvern pe marginea salariului minim au eşuat

"Aş vrea să infirm orice speculaţie care se face pe Codul Muncii. Deocamdată nu există o propunere a Ministerului Muncii legată de modificările pe Codul Muncii. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu sindicatele şi patronatele şi vom deschide discuţiile pe oportunitatea modificării Codului Muncii", a explicat Ioan Botiş.

Potrivit Codului Muncii, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de opt ore pe zi timp de cinci zile, cu două zile de repaus. În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, dar se impune condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de trei luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână, conform Codului Muncii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite