Bolnavii din România, pe liste de aşteptare de cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 2007, niciun medicament nou nu a fost compensat, iar bolnavii sunt trataţi cu pastile vechi
Din 2007, niciun medicament nou nu a fost compensat, iar bolnavii sunt trataţi cu pastile vechi

În ţara noastră, niciun medicament inovativ nu a mai intrat pe listele de compensare începând cu 2007.

În România, pacienţii nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi disponibile în Europa după anul 2007, ceea ce îi situează pe ultimul loc în clasamentul european din acest punct de vedere, potrivit studiului Patient, care a inclus 16 ţări din Uniunea Europeană.

Belgienii aşteaptă 392 de zile, suedezii - 206, iar austriecii - 88

În prezent, au trecut deja mai mult de 1800 de zile din momentul în care medicamentele noi au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns încă la pacienţii români.

Prin comparaţie, între momentul aprobarii unui medicament de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) și cel în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, belgienii aşteapă 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.

În prezent, peste 140 de molecule şi indicaţii terapeutice noi aşteaptă să fie introduse pe lista medicamentelor compensate din România.

Din acestea, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecțiunilor cardiologice, antibiotice și antivirale, dar sunt și medicamente pentru pacienții care suferă de HIV/SIDA, cu afecțiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

„La nivel mondial, peste 7000 de molecule se află în cercetare chiar în acest moment, iar anual sunt lansate 35 de medicamente noi. Pentru un pacient, cea mai importantă componentă din procesul de vindecare, după diagnosticare, o reprezintă accesul la medicamente noi, inovatoare. În România însă, la acest moment, afecţiunile nou apărute sau cele care au evoluat sunt tratate cu medicamente vechi, ceea ce este în defavoarea pacientului", a declarat Efthymios Papataxiarchis, vicepreședinte Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în cadrul unei conferinţe de presă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite