Boc: Cei care au pensii de invaliditate abuzive vor fi trimişi la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc
Emil Boc

Premierul Emil Boc a declarat astăzi, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, că vor fi reanalizate toate dosarele de pensie de invaliditate, iar cei care s-au pensionat abuziv vor fi trimişi "la muncă".

"Vom face economii în continuare la bugetul de pensii, pentru că într-adevăr există foarte multe abuzuri cu pensiile de invaliditate. De aceea trebuie protejaţi în continuare toţi aceia care au o boală şi au nevoie de o pensie, şi chiar trebuie să mărim acea pensie de boală, dar trebuie să îi trimitem la muncă pe cei care au intrat pe uşa din dos şi beneficiază de o pensie nemeritată de boală sau de invaliditate. Deci, cei care sunt apţi de muncă trebuie să muncească până la vârsta de pensionare, iar cei care, din nefericire, în viaţă au o problemă trebuie ca statul să îi sprijine concret şi direct. E adevărat că nu va fi o chestiune foarte populară să reanalizăm toate dosarele de pensie de invaliditate, dar o vom face, pentru ca banul să fie cheltuit corect în această ţară, inclusiv cu pensiile de boală, cu pensiile de invaliditate, după cum tot corect este ca fiecare pensionar să primească o pensie pe bază de contribuţie", a spus Boc.

În ceea ce priveşte recalcularea pensiilor, premierul a reafirmat că nu va tăia pensiile normale, ci doar pe cele speciale de mii de euro, necorelate cu suma contribuţiei la buget. În acest caz, pensii de 8.000 lei vor fi reduse drastic la doar 2.000 lei, conform contribuţiei.

"Pensiile obişnuite nu scad cu niciun leuţ. Sunt 5,6 milioane de pensionari care au pensii normale şi nu pensii speciale în această ţară. Astfel, pot să spun răspicat şi clar: prin intrarea vigoare a noii legi a pensiilor, să sperăm începând cu anul viitor, nu este afectat ceea ce primesc în mână astăzi, deci pensia lor nu scade cu niciun leuţ. Putem discuta despre scăderea pensiilor la cei care au pensii de mii de euro şi nu au muncit pentru ele. Mă refer în exclusivitate la pensiile speciale. Pensii, repet, de mii de euro, şi care nu au corespondent în contribuţia pe care ar fi trebuit să o fi avut la bugetul asigurărilor sociale", a afirmat premierul.

El a arătat că sunt în jur de 180.000-200.000 pensii speciale, iar în urma recalculării doar aproximativ 15% dintre cei care au pensii speciale pierd consistent la pensia pe care o au în prezent.

El a atenţionat că unele pensii scad "mai dramatic" decât de la 80 milioane lei vechi la 20 milioane lei vechi, fiind şi persoane cu pensie de 200 milioane lei vechi şi care rămân cu o pensie de 50 milioane lei vechi, de unde va rezulta şi o economie de minimum 500 milioane euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite