Bip-bip! Scapă cine poate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi dintre români răspund la SMS, indiferent cât de stupid ar fi textul acestuia
Cei mai mulţi dintre români răspund la SMS, indiferent cât de stupid ar fi textul acestuia

Cum colindătorii s-au împuţinat în ultimii ani, noul fond sonor al Sărbătorilor în România a devenit sunetul mesajelor primite pe telefoanele mobile .Mesajele de Crăciun şi-au făcut loc în telefoanele mobile ale românilor. Pe cât de controversată e moda SMS-urilor de Sărbători, pe atât e de populară.

În 1997 a fost ziua X, în care au apărut în România telefoanele mobile. Au mai trecut cam cinci ani, timp în care s-a umplut ţara de celulare.

Apoi, prin 2005, de Crăciun şi de Revelion, au început, încet, să bipăie, câte unul, câte două, scurte mesaje de Sărbători. Drăguţe la prima citire, SMS-urile cu miros de cozonaci, cu lumină caldă, năzuinţe, suflet generos şi cetină, sunt acum exasperante pentru mulţi.

„Ce avem noi aici?"

Cine a călătorit pe 24 decembrie, seara, cu mijloacele de transport în comun a văzut oameni încercând să nimerească micile butoane de pe BlackBerry-uri. Cu mănuşi e chiar un chin. Scriau mesaje de Crăciun. Iar în tramvai era un recital de sunete, de la clasicul bip-bip, bip-bip al bătrânului Nokia, la clopoţei şi urlete hidoase de genul „Ai mesaj, ridică dracului telefonul, ai mesaj!".

Cel mai simpatic era un domn al cărui telefon anunţa un nou mesaj cu o replică din seria filmelor „BD": „Ce avem noi aici?". Iar întrebarea asta rostită de Toma Caragiu cu mulţi ani în urmă s-a auzit de vreo şapte ori între Stadionul Dinamo şi Baba Novac.

Cine ne stresează pe noi între 24 şi 2?

De unde a pornit moda mesajelor scurte între 24 decembrie şi 2 ianuarie? Tinerii şi adolescenţii au lansat-o. Şi tot ei, acum, o fluieră şi o consideră megastresantă. A început pe vremea când puteai trimite trei mesaje gratuite pe zi şi a continuat odată cu ofertele care-ţi permit să dai sute sau mii de mesaje într-o lună fără ca asta să te coste mai mult decât cei câţiva euro plătiţi pe abonament. Oamenii între două vârste de la oraşe şi sate au învaţat să scrie un mesaj şi a fost de ajuns. Pur şi simplu adoră SMS-urile!

Toată lumea are de câştigat: „telefoniştii" îşi freacă mâinile de bucurie căci traficul pe reţele creşte precum cozonacul, bugetarii de pe tot cuprinsul ţării se impacă cu ideea că „dacă nu avem bani de cadouri, măcar să dăm şi noi mesaje pe la prieteni, pe la rude", iar Spiritul Crăciunului îşi umflă pieptul mai abitir, de la an la an. Vrem-nu vrem  (nu prea vrem), sărbătorile trec, SMS-ul rămâne.

De unde vin mesajele când vin?

Cum de unde? De pe „Google". La o căutare a cuvintelor „sms craciun" veţi găsi 647.000 de rezultate. Mesaje de dragoste şi de Crăciun, mesaje de Crăciun haioase, mesaje de Crăciun religioase sau simple gânduri de Crăciun pentru cei dragi. E marfă pentru toată lumea. Cei fără conexiune la internet compun mesaje după ştiinţa lor sau aşteaptă să primească de la alţii pentru a le da apoi mai departe. Dacă e suficient de bun, cu siguranţă, mesajul se va întoarce la expeditorul primar. Va veni de la alt cunoscut. Nu trebuie să ne îngrijorăm prea tare. Peste tot e la fel. Vorbitorii de limbă engleză au 27.700.000 de pagini cu sms-uri de Crăciun, iar francofonii îşi aleg şi ei urările de sărbători din patru milioane de site-uri.

Vasile Ernu: „Bă, eu ţuică virtuală n-am băut!"

Vasile Ernu, scriitor basarabean, autorul cărţii „Născut în URSS", dă şi el mesaje dacă trebuie. „Eu sunt pentru răspândirea mesajelor. Dar le fac mai directe aşa, nu stau să scriu poveşti. Bag un «Hăi, hăi, la mulţi ani! » şi prietenii înţeleg. Acum şi lumea asta virtuală trebuie să aibă o limită. Adică, să fim serioşi, Crăciunul pe Second Life (n.r. - un joc pe internet care are toate caracteristicile vieţii reale) nu prea merge. Apoi, eu n-am băut ţuică virtuală", spune Ernu. „Mie îmi plac lucrurile pe care pot să pun mâna. Aş vrea să primesc scrisori în loc de SMS-uri".

Ioan Gyuri Pascu ne-a explicat cum e cu avalanşa de mesaje, unele dintre ele venite de la numere necunoscute. „Sunt unii care trimit şi nici măcar nu se semnează, imaginându-şi că eu am numărul salvat. Nu agreez genul ăsta de urări. Eu scriu greu mesaje şi prefer să aud vocea omului. Dacă mi s-ar bloca telefonul şi n-aş putea decât să trimt mesaje, atunci probabil că aş trimite mesaje. Altfel, nu", ne-a spus cântăreţul, umoristul, actorul şi omul de televiziune, care abia aştepta să termine cu noi pentru a intra la filmul artistic „Avatar". Aşa a dat Dumnezeu.

"Acum şi lumea asta virtuală trebuie să aibă o limită. Crăciunul pe Second Life nu prea merge. "
Vasile  Ernu
scriitor

Fie ca naşterea lui Iisus...

Tudor Chirilă, solist al trupei Vama, s-a jucat pe blogul lui cu sfânta tradiţie a mesajelor de Sărbători.

„Hai să ne jucăm de-a mesajele idioate de Crăciun ca să-i inspirăm pe toţi ridicolii care vor să le folosească la anul", şi-a îndemnat Chirilă cititorii. Şi a început el: „Fie ca lumina stelei care i-a condus pe magi să vă orbească atât de tare încât să nu mai găsiţi drumul catre hypermarketuri şi astfel să fiţi nevoiţi să staţi acasă aplecaţi asupra versurilor din cartea cu colinde. Fie ca naşterea lui Isus să nu vă prindă râgâind a porc şi apă minerală amestecată cu vin".

Mostre de mesaje

Citiţi aici mesaje zguduitoare, în proză, în versuri, în tot ce trebuie. Aşa: „Reţeta de Crăciun: se ia binecuvântare, se adaugă un stop de soare şi o pulbere de stele, se amestecă între ele, se mai pune bunătate şi iertare de păcate, iar iubire cât cuprinde şi de la Iisus Hristos să aveţi Crăciun frumos".

Sau aşa:"Moş Crăciun, bate la uşă, scoate o mână din mănuşă şi vă dă din palma lui, darurile cerului". Sau - de ce nu -: „Un înger mic din cer coboară, se roagă în taină şi apoi zboară, un zâmbet larg el vă trimite, o rază caldă, trei cuvinte: Crăciun fericit!".

Toate mesajele se pot lua cu copy/paste de pe site-ul www.adevarul.ro şi, desigur, se pot trimite mai departe, dacă mai e cazul.

Iată câteva mesaje care s-au trimis anul ăsta de sărbatori :

Fie ca anul care începe să ţi se aştearnă în cale - potecă netedă - vegheată de steluţe norocoase şi îngeri bălai!

Iar dorinţele tale, toate-toate, să se împlinească, câte una în fiecare zi...!!

Acum, când sărbătorile creştine se apropie cu repeziciune îţi doresc: pace în suflet, bucurie fără margini, sănătate cât cuprinde, credinţă în bine!

Sufletul tau să vibreze în armonie şi pace, iubirea să te primească în braţele-i pline de căldură şi duioşie, iar norocul să te urmeze oriunde...

Anul ce a venit să te ajute să descoperi minunea unei vieţi împlinite...LA MULŢI ANI!

Mesajul meu de Sărbători are un singur gând: vreau să te felicit pentru Premiul Nobel pentru cele mai frumoase cadouri de pe pământ!

Să vă fie casa casa, cu bucate noi pe masă. Moşul cu sacul plin şi un drum în viaţă cât mai lin. Fericire câtă vreţi şi sănătate pentru toţi. Iar la
anul care vine să vă fie şi mai bine!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite