Cine e de vină pentru moartea fetiţei din bazin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazinul în care s-a înecat fetiţa de 7 ani a fost ieri plin de oameni
Bazinul în care s-a înecat fetiţa de 7 ani a fost ieri plin de oameni

Proprietarii ştrandului vor să afle dacă angajaţii lor sunt responsabili pentru tragicul incident. Părinţii sunt şi ei cercetaţi de procurori, întrucât micuţa trebuia atent supravegheată. Mai multe anchete au loc la Oradea după ce o fetiţă de 7 ani a murit sâmbătă seară, aspirată pe ţeava de evacuare a apei, la un ştrand din oraş. Cinci persoane au fost audiate de poliţişti.

O tragedie a cutremurat Oradea weekendul trecut. Elisabeta Hăidău, o fetiţă de doar 7 ani, şi-a găsit sfârşitul în bazinul mare al ştrandului Ioşia, după ce a fost aspirată de gura de golire a bazinului. Nimeni nu-şi explică modul în care a dispărut grilajul care trebuia să asigure scurgerea. Poliţia şi administraţia ştrandului au demarat fiecare câte o anchetă. Martorii care au asistat la scenă spun însă că ei cred că reprezentanţii parcului acvatic sunt vinovaţi de tragedie.

„Am făcut tot posibilul s-o salvez"

Elisabeta a fost sâmbătă la ştrand cu bunica şi cu cei doi fraţi mai mari. În jurul orei 16.00, angajaţii de la Ioşia au început să golească apa din bazinul mare, unde se afla şi micuţa. Martorii spun că în jurul orei 16.30 au auzit un bărbat stringând că un copil se îneacă. Fetiţa de 7 ani a fost prinsă de curenţii formaţi deasupra gurii de golire a bazinului şi aspirată de conductă. Un bărbat a sărit să o salveze. „Am auzit că strigă cineva că o fetiţă se îneacă. Eram la grătar, am lăsat totul baltă şi am fugit acolo. Când am ajuns eu, salvamarul scotea fetiţa din apă, mi-a dat-o mie şi am întins-o pe iarbă, după care am început să-i fac respiraţie gură la gură", spune Daniel Nicolae Roucaciu (40 de ani), cel care a întors-o din moarte pentru câteva ore pe micuţă. „Am făcut tot posibilul să o salvez", mărturiseşte Daniel.

Au redeschis bazinul

La ştrand a ajuns între timp un echipaj SMURD, care a început să-i facă manevre de resuscitare, deoarece fetiţa a intrat în stop cardio - respirator. „Echipajul a reuşit să o resusciteze şi a transportat-o la spital, unde a suferit al doilea stop cardio-respirator şi nu a mai putut fi salvată. Avea traumatisme severe", declară doctorul Hadrian Borcea, şeful UPU din cadrul Spitalului Judeţean Oradea. Ieri, Ştrandul Ioşia era din nou plin de oameni. Poliţia a permis administratorului ştrandului, Regia Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS) Oradea să umple bazinul cu apă şi să-l redeschidă. „Sâmbătă spre duminică noapte a fost montat un grilaj nou, la gura de golire", declară Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al RAPAS.

El precizează că, alături de poliţie, RAPAS a demarat o anchetă. „Urmează să stabilim cum a dispărut grilajul, dacă angajaţii ştrandului sunt vinovaţi sau nu", a spus Florin Alexandru. El a explicat că regulamentul de funcţionare a ştrandului prevede că bazinele în care urmează să fie schimbată apa se golesc cu trei-patru ore înainte de închiderea ştrandului. La fel s-a întâmplat şi în ziua tragediei. „Anunţăm clienţii prin megafon sau verbal că urmează să se golească bazinul, iar salvamarul stă în jurul bazinului, până se goleşte, pentru a se asigura că nimeni nu păţeşte nimic", spune purtătorul de cuvânt al RAPAS.

Cu toate acestea, nu există nicăieri afişate aceste informaţii. „Tot regulamentul ştrandului spune clar că bazinele mari sunt pentru adulţi şi copiii nu au voie neînsoţiţi. Fetiţa era nesupravegheată în bazin, din spusele martorilor", precizează Florin Alexandru. Daniel Fâşie, mecanic de întreţinere, Florentin Avram, administrator, Costel Moldovan, agent de pază, Adrian Marina, salvamar, şi Floruţ Crăciun, mecanic de întreţinere, sunt vizaţi de ancheta RAPAS.

Oamenii dau vina pe conducere

Cât priveşte grilajul care trebuia să acopere gura de golire a bazinului, reprezentanţii RAPAS spun că a dispărut fără urmă. „Joi, în ziua în care a fost schimbată ultima dată apa în bazin, grilajul era la locul lui, iar angajaţii au declarat că acesta fusese sudat în urmă cu puţin timp", subliniază Florin Alexandru. Faptul că grilajul a fost la locul lui a fost confirmat şi de bărbatul care a încercat să resusciteze fetiţa. „Am văzut grilajul acolo, săptămâna trecută", confirmă Daniel Roucaciu.

Cu toate astea, orădenii care frecventează Ştrandul Ioşia sunt revoltaţi. „Apa nu trebuia golită la ora 16.00, când încă erau oameni în bazin. Conducerea ştrandului nu este interesată de siguranţa oamenilor. Îi interesează dacă e tunsă iarba şi activitatea de la terase", spune Daniel Roucaciu. „Ştrandul se închide la ora 20.00, însă angajaţii încep operaţiunile de întreţinere din timpul programului. În plus, nu a anunţat nimeni că evacuează apa din bazin", susţine Adrian Toader Williams (55 de ani), martor la incidentul de sâmbătă.

DIN FAMILIE DE PENTICOSTALI

Elisabeta Hăidău este fiica unui pastor penticostal. Ambii părinţi sunt profesori ai Liceului Penticostal Betel din Oradea. Ei au fost duminică dimineaţă la Medicină Legală ca să preia trupul micuţei. Elisabeta va fi înmormântată astăzi.

Tragedie fără vinovat după patru ani

Un caz identic a avut loc în municipiul Caracal, din judeţul Olt. La 8 iulie 2007, Raluca Giurea (foto) a murit înecată după ce a rămas blocată în gura de scurgere a bazinului din Parcul Constantin Poroineanu, care nu era asigurată cu grilaj. Trupul ei a fost scos din apă de pompieri, cu mari dificultăţi, abia după cinci ore. Fata, care împlinise 12 ani cu o zi înainte, venise la ştrand împreună cu fratele său şi câţiva colegi pentru a sărbători. Ancheta a relevat că angajaţii IGO SA, societatea din subordinea primăriei care administra baza de agrement, i-au cerut unui minor să deschidă vana de evacuare a apei, chiar dacă în bazin se aflau mai multe persoane.

Deşi era o bună înotătoare, Raluca ar fi fost învinsă de curentul puternic. Directorul societăţii, Stelian Veselin, şi o subordonată a acestuia, Maria Andrei, au fost trimişi în judecată, în octombrie 2007, pentru ucidere din culpă. La cererea părinţilor Ralucăi, dosarul a fost strămutat la Judecătoria Târgu Secuiesc, însă procesul trenează. Un nou termen a fost stabilit la 29 iulie, pentru a fi studiat un raport de expertiză tehnică în mecanica fluidelor. „Acesta conduce la concluzia că fata a avut intenţia să vadă ce se întâmplă acolo, sub apă. Era singurul mod în care se putea întâmpla nenorocirea", susţine Stelian Veselin.

La 4 iunie 2005, Mădălina Stănculescu (21 de ani) s-a dus să-şi vadă iubitul care lucra la terasa din Parcul Ştrand Piteşti. Din cauza căldurii, unul dintre tuburile de bioxid de carbon, aflat lângă mai multe butoaie de bere, a explodat. În urma deflagraţiei, tânăra a fost mutilată pe viaţă, ambele picioare fiindu-i amputate.

INFO
infografie
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite