Fiul senatoarei Plăcintă, beizadeaua umanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecat pentru tentativă de omor, ultraj, distrugere şi tâlhărie, fiul senatoarei Sorina Plăcintă pozează în cetăţean-model. Pentru a beneficia de reducerea pedepsei, Andrei Plăcintă se împlică în tot felul de proiecte prin care să le dovedească judecătorilor că s-a făcut „băiat bun“.

Beizadeaua Andrei Plăcintă (21 ani) primeşte consiliere juridică de înalt nivel din partea echipei de avocaţi tocmită de mama sa, senatoarea Sorina Plăcintă. La 6 decembrie anul trecut, Plăcintă junior a trecut intenţionat cu maşina peste un bărbat care a intervenit în cearta dintre el şi prietena sa. La scurt timp după ce împotriva lui a început cercetarea penală pentru tentativă de omor, ultraj, distrugere şi tâlhărie, tânărul a început să deruleze proiecte pentru cei defavorizaţi de soartă. Legea le oferă clemenţă persoanelor inculpate sau condamnate care se implică în astfel de activităţi. Plăcintă junior predă engleza nevăzătorilor, dar şi cursuri de formare profesională pentru şomeri în baza unor programe ale Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă. El ia parte şi la proiectul „Vrancea - cultură, tradiţie şi folclor", menit să promoveze tradiţiile vrâncene.

Concurs de Miss pentru nevăzătoare

Toate aceste acţiuni se derulează cu fonduri europene, prin fundaţia "Zi deschisă", la care Plăcintă jr e membru fondator, împreună cu mama lui, senatoarea Sorina Plăcintă (fost ministru al Turismului). Suma primită de la UE se ridică la 2,2 milioane de lei. „Noi avem mai multe colaborări cu fundaţia «Zi deschisă». Fiul doamnei ţine cursuri la casa doamnei Plăcintă. Fundaţia lor a sponsorizat şi un concurs de Miss pentru nevăzătoare ce a avut loc de curând la Brăila. Au adus şi teatru aici pentru cei cu deficienţe de vedere. Au multe acţiuni", a declarat Elena Smighelinschi, referent la Asociaţia Nevăzătorilor Focşani.

La finele anului trecut, Fundaţia Sorinei Plăcintă a primit 18 autorizaţii de la Agenţia de Prestaţii Sociale Vrancea. Patru dintre acestea vizează accesarea fondurilor europene structurale şi de coeziune, susţinerea de cursuri de securitate în muncă şi formare de formatori, dar şi pentru competenţe antreprenoriale.

Potrivit articolului 74 din Codul Penal, programele sociale îi pot aduce lui Andrei Plăcintă o micşorare a pedepsei cu închisoarea, chiar dacă sunt derulate cu fonduri europene. „Magistraţii îi pot reduce în baza acestor fapte pedeapsa, chiar şi un sfert din pedeapsă, dacă apărarea va prezenta bine faptele", declară Dănuţ Pleşa Plugaru, un avocat din Focşani. „E dreptul meu să fac sau să nu fac un lucru. Am fost dintotdeauna atras de acţiunile umanitare, aşa că acum nu fac altceva decât să ajut nişte oameni", a declarat Andrei Plăcintă.

„Specialistul" are doar 12 clase

Toate cursurile la care „beizadeaua umanitară" e lector se ţin la Focşani, în vila familiei. „Merg la cursurile de engleză predate de Andrei Plăcintă. La început am avut dubii, el fiind tinerel, dar are metode bune şi foarte multă răbdare cu persoanele cu deficienţe de vedere. Vine şi ne ia cu un microbuz de la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor şi ne duce la casa lui", ne-a declarat Gheorghe Olaru, unul dintre cei care iau lecţii de engleză de la Andrei Plăcintă.

Deşi e profesor de engleză pentru orbi, tânărul Plăcintă a studiat doar 12 clase. E drept, între clasele a 7-a şi a 12-a a învăţat la colegiul elveţian Beau Soleil, din Villars-sur-Ollon, unul dintre cele mai scumpe licee din Europa. La 28 iunie, la ultimul termen al procesului, Andrei Plăcintă le-a cerut magistraţilor Tribunalului Bucureşti să-i ridice interdicţia de a părăsi ţara pentru a merge în Italia, la firma care derulează proiectele în România, dar judecătorii i-au respins cererea.

Reducere de 70% a pedepsei

Potrivit articolului 76 din Codul Penal, când minimul special al pedepsei cu închisoarea e de 10 ani sau mai mare, pedeapsa se coboară sub minimul special, dar nu mai jos de 3 ani. Când minimul special al pedepsei cu închisoarea e  de 5 ani sau mai mare, pedeapsa se coboară sub minimul special, dar nu mai jos de un an.

Fiu de senatoare, satanist şi profanator

Andrei Plăcintă este membru al „Primei Biserici Ateiste" din 2008. În vara anului trecut, fiul senatoarei Plăcintă a postat pe Facebook o fotografie în care apărea urinând pe o troiţă maramureşeană, însoţită de comentariul „Asta fac eu cu Dumnezeu". Anul trecut, Plăcintă a postat pe site-ul de socializare mai multe fotografii în care se săruta cu alţi băieţi. Andrei Plăcintă şi-a postat pe contul de Facebook mai multe fotografii în care purta accesorii cu însemne sataniste. Totodată, un raport întocmit după incidentul din 6 decembrie 2010 arată că el era consumator de cannabis din 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite