Sondaj IRES: Băsescu și PDL apără cel mai mult interesele bogaților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat recent de IRES arată că PDL și Traian Băsescu sunt principalii apărători ai intereselor oamenilor bogați. Totodată, mai bine de o treime dintre români consideră că anul viitor le va merge la fel de bine ca anul acesta.

Chiar dacă se apropie alegeri parlamentare și locale, cei mai mulți dintre români (34%) consideră că și anul viitor le va merge la fel ca anul acesta. 24% dintre respondenți sunt mai optimiști și cred că în 2013 o să le fie puțin mai bine, în timp ce 15% sunt de părere că anul viitor le va merge mult mai prost.

La întrebarea "Cât de mulțumit sunteți de felul în care trăiți?", 29% dintre cei chestionați nu sunt deloc mulțumiți, în timp ce 42% sunt destul de nemulțumiți. Doar 3% dintre ei sunt foarte mulțumiți de traiul lor.

PDL este văzut ca partidul care apără cel mai mult interesele celor bogați și foarte bogați, adunând 30%. Democrat-liberalii sunt urmați de PNL (13%), USL (7%) și PSD (6%).

La polul opus, PSD a fost numit ca fiind partidul care reprezintă cel mai bine interesele sărăcilor, 18% dintre respondenți fiind de această părere. PSD este urmat de Partidul Poporului - 9%, UNPR 7% şi USL, cu 7%.

Potrivit aceluiași studiu, "protectorul" oamenilor bogați este însuși președintele României, Traian Băsescu, cu 26%. Acesta este urmat de Dinu Patriciu, Victor Ponta și Gigi Becali.

Interesele celor săraci sunt apărate cel mai bine de Victor Ponta (11%), Dan Diaconescu (9%) şi Gigi Becali (8%).

Întrebați care este omul bogat din România despre care au cea mai bună părere, cei mai mulți (21%) l-au numit pe Ion Țiriac, urmat de George Becali (20%) și Dinu Patriciu (2%).

Majoritatea respondenților la acest sondaj consideră că persoanele bogate au obligația de a plăti impozite mai mari. 48% dintre ei cred că statul ar trebui să limiteze veniturile celor bogați.

Două treimi dintre cei chestionați cred că actualul impozit pe venit, în valoare de 16%, e prea mare, în timp ce 27% îl consideră potrivit.

78% dintre respondenți consideră că în România lucrurile merg într-o direcție greșită.

Studiul a fost realizat pe un eșantion 1.073 de persoane în perioada 29-30 martie și are o marjă de eroare de ± 3%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite