Barometru IRES: Românii sunt nemulţumiţi de viaţa lor, de ţara lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 12% din români spun că n-ar schimba nimic în viaţa lor, în timp ce 41% ar schimba absolut toul, potrivit Barometrului percepţiei riscului 2011 realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Unii ar începe probabil schimbările cu familia, ţinând cont că unul din 10 respondenţi se declară nemulţumit de familia pe care o are.

Deşi "familia nu ţi-o alegi, dar prietenii, da", proporţia celor nemulţumiţi de amici este mai mare decât a celor supăraţi pe familie: trei din patru au ceva de reproşat prietenilor, potrivit barometrului IRES.

Doi din trei români intervievaţi crede că veniturile reprezintă cauza problemelor şi nefericirii lor, în timp ce unul din trei crede că jobul este sursa nemulţumirilor.

Două din trei persoane cred că problemele vin din costurile ridicate ale întreţinerii.

Două din cinci persoane ar schimba totul în viaţa lor, dacă ar avea posibilitatea să o ia de la început, iar unul din patru ar modifica mult din istoria personală, potrivit sondajului.

54% sunt nemulţumiţi de starea lor de sănătate.

De asemenea, unul din doi români s-a gândit la modul serios, măcar o dată în viaţă,  să plece din România, iar unul din zece intervievaţi spune c-a muncit în străinătate în ultimele 12 luni.

Unul din cinci români a vândut sau amanetat ceva din casă în 2011 pentru a se descurca financiar.

Doi din cinci intervievaţi spune c-a fost nevoit să facă împrumuturi, la bănci şi la persoane fizice, iar 71% din respondenţi sunt convinşi că vor fi obligaţi să facă unele sacrificii financiare (să renunţe la autoturism, vacanţe sau chiar la mobil) înainte de redresarea economică a ţării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite