Banii europeni au dus doctoranzii români în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii europeni au dus doctoranzii români în Belgia
Banii europeni au dus doctoranzii români în Belgia

”Am intrat în acest proiect cu rezerve legate de succesul implementării, deși totul era perfect transpus pe hârtie. În final, datorită stagiului de cercetare în Belgia prin bursa de mobilitate aferentă acestui proiect, stagiu ce mi-a permis să stabilesc contacte cu numeroși cercetători renumiți la nivel european, am reușit să îmi închei teza de doctorat în doar 36 de luni”, ne-a declarat Cristiana Croitoru, unul di

De altfel, majoritatea doctoranzilor cu care am vorbit s-au declarat entuziasmați în special de faptul că au avut posibilitatea să studieze alături de cercetători străini, în laboratoarele acestora. Pentru Cristiana Croitoru, asistent universitar la Universitatea de Construcții, bursa a fost benefică și pentru că a ajutat-o să cunoască îndeaproape unul dintre cele mai performante sisteme universitare din lume.

Nu doar beneficiarii programului, ci și oficialii POSDRU admit că mobilitatea academică a fost un pilon esențial al acestui program. ”Trebuie să recunoaștem că sistemul de finanțare din fonduri structurale nu a fost implementat perfect, însă posibilitatea pe care au avut-o studenții, de a merge în universitățile din Belgia, a reprezentat la nivelul întregului grup țintă o oportunitate unică”, a declrat Radu Cătălin Draguș, directorul general al OI POSDRU-MECTS.


Cercetarea, cenușăreasa învățământului românesc

Virgil Petrescu, fostul ministru al Învățământului în guvernul CDR, își amintește că începând cu anul universitare 2007-2008, forma de doctorat cu frecvență era pusă în pericol de lipsa acută a finanțării. ”Una dintre puținele noastre șanse era să accesăm fonduri europene. Din fericire, nu am ratat această șansa”, ne-a declarat Virgil Petrescu.

Fostul ministru admite însă și faptul că determinarea studenților de a termina doctoratul în doar trei ani reprezintă unul dintre factorii care au dus la succesul acestui proiect. Mai mult, el crede ca prima generație de doctoranzi ce a studiat pe bani europeni, poate reprezenta un model și pentru studenții implicați acum în proiecte aflate încă în desfășurare. Majoritatea celor implicați recunosc meritele studenților. ”Membrii grupului țintă au meritul deosebit al realizării, într-un interval de timp extrem de redus, unor teze de doctorat de calitate”, admite și Răzvan Ștefan, asistent universitar la Universitatea de Construcții.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe ce au marcat închiderea proiectului ”Burse doctorale pentru Ingineria Mediului Construit”, POSDRU/59/1.5/S/2, demarat in 2008. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 36 luni şi a beneficiat de un buget de 6.767.644,50 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite