Băncile iau măsuri ca să nu-şi piardă clienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobânzile de referinţă au fost îngheţate, în ultimele zile, pentru ca românii să îşi poată rambursa creditele. Clienţii instituţiilor de credit care nu stabilizează dobânzile riscă să nu-şi mai poată plăti ratele la împrumuturile în lei cu dobândă variabilă.

Creşterea spectaculoasă a dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară îi afectează direct pe românii care au luat credite în lei cu dobândă variabilă. Şi asta pentru că dobânda lunară pe care trebuie să o achite clientul este formată din dobânda de referinţă (ROBOR), la care se adaugă marja de profit şi de risc a băncii.

În condiţiile actuale în care rata ROBOR a ajuns la 40-50%, datoriile românilor la bănci ar exploda, existând chiar riscul ca aceştia să nu mai poată rambursa împrumuturile.

Banca centrală trage un semnal de alarmă

Recent, guvernatorul Băncii Naţionale a României a avertizat băncile că nu trebuie să-şi dea cu stângul în dreptul şi să sperie pur şi simplu clienţii, spunând că «asta e dobânda, trebuie să plătită». Astfel, guvernatorul a avertizat băncile să nu transfere dobânzile ridicate din piaţa interbancară clienţilor.

Nici instituţiile de credit nu vor,  însă, să rişte o scumpire peste limită a creditării, întrucât s-ar putea întoarce împotriva acestora. „Considerăm că dobânzile actuale de pe piaţa interbancară sunt conjuncturale şi nu vrem să le transferăm clienţilor. Am adoptat o modalitate pentru a-i proteja pe aceştia prin luarea în calcul a ratelor dobânzilor înainte de începerea anomaliilor“, a declarat pentru ziarul „Adevărul“ Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.

Si companiile sunt protejate

O altă instituţie de credit care a anunţat măsuri similare este Piraeus Bank. Astfel, instituţia de credit a decis să ia în calculul stabilirii ratei lunare nivelul ROBOR din data de 16 octombrie. Dacă la acel moment dobânda de referinţă la trei luni era de 15,97%, în numai trei zile indicatorul ajunsese la o valoare de aproape trei ori mai mare (49,81%).

Aceste măsuri se vor aplica atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice, şi este de aşteptat ca numărul instituţiilor de credit care adoptă astfel de reglementări să crească în zilele următoare. Bancherii avertizează însă că, dacă dobânzile de pe piaţa monetară interbancară se vor menţine ridicate, costul mai mare al creditării va fi transferat, inevitabil, clienţilor.

Totuşi, o parte dintre băncile de pe piaţa românească au operat deja scumpiri semnificative ale creditelor în ultima săptămână.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite