"Baltagul" lui Sadoveanu - stirbit de cadre didactice si elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatii de anul acesta la o functie didactica nu sunt departe de absolventii claselor a VIII-a. La titularizarea 2005, profesorii au avut de scris despre proza sadoveniana. Cei mai multi au ales sa

Candidatii de anul acesta la o functie didactica nu sunt departe de absolventii claselor a VIII-a. La titularizarea 2005, profesorii au avut de scris despre proza sadoveniana. Cei mai multi au ales sa vorbeasca despre "Baltagul". Si in 2004, la testele nationale, elevii au avut de scris la proba de limba romana tot despre "Baltagul". Sadoveanu s-ar rasuci in mormant dac-ar vedea ce-au inteles ambele categorii de candidati din romanul sau.
Ce au scris candidatii la functia de profesor:
ˇ Vitoria Lipan a plecat insotita de fiul sau, dar si de cainele sau Bator, care l-a carat si l-a gasit pe Nechifor dupa miros.
ˇ Prin operele sale, Sadoveanu a reusit sa se remarce destul de vizibil.
ˇ Un element pe care nu trebuie sa-l uitam este faptul ca Nechifor era insotit de un caine pe nume Lupu. Acest caine, practic, i-a ajutat sa finalizeze cautarea. Nechifor a fost gasit intr-o rapa. Catelul Lupu a fost gasit chiar in curtea unuia dintre asasini. Cei trei asasini erau Cutui, Bogza si Calistrat.
ˇ La Sadoveanu intalnim arta narativa, idei concise, lasand impresia autocunoasterii, a nararii fara final, unde fondul predomina, forma nefiind atat de importanta.
ˇ Personajele sunt directe, indirecte, colective: scriitorul pune accent mai mult pe personajele directe, ele fiind intr-o lumina mai clara pentru cititor, care incearca sa inteleaga actiunea romanului.
ˇ Titlul romanului "Baltagul" poate fi dedus din numeroase aspecte generative, unul dintre ele fiind cotidianul - plin de griji si nevoi ale oamenilor.
ˇ Lumea satului este o lume frumoasa, Sadoveanu scotand in evidenta mai mult esteticul uman si al locului, decat grotescul.
ˇ Totodata povestitorul abordeaza si povestiri legate de pescuit. Alaturi de aceasta ocupatie, Sadoveanu scrie si alte nuvele unde se vorbeste de vanatoare dar si de oierit, ocupatii de baza ale oamenilor acelui timp, deoarece asa isi castigau painea.
ˇ Prin poeziile sale [ale lui Sadoveanu!!! - nota corectorului] il putem asemana atat cu Miron Costin, cat si cu Chateaubriand.

Ce au scris absolventii de scoala generala:
ˇ Romanul incepe cu o poveste pe care N. Lipan o spunea la nunti si la botezuri si pe la cumetri cand mergea sa bea si el cate ceva.
ˇ Cu Minodora se purta mai urat din cauza ca era fata si nu avea voie sa iasa cu baieti si sa se imbrace cu fuste scurte s-au altele.
ˇ Drumul Vitoriei incepe la rasarit si se termina la apus.
ˇ Baltagul a fost descoperit in munti de Alecu Russo si descris de Sadoveanu.
ˇ Nechifor este gasit de Victoria, el era deja in stare de putrefactie, dar la recunoscut.
ˇ Victoria l-a intepat pe Bogzda in vorbe si a sarit la Gheorghita; e cam punctul culminant.
ˇ Nechifor este concediat de la servici si a cumparat doua bilete de loterie.
ˇ Vitoria se afla la parastasul concubinului ei.
ˇ Vitoria era batuta si violata dupa ce Nechifor se intorcea beat de la petreceri.
ˇ Mihail Sadoveanu este unul dintre scriitorii aroganti ai literaturii noastre.
ˇ Vitoria era un "Hamlet masculin", "era o femeie barbateasca".
ˇ Aceasta era o femeie "crescuta la cratita", deoarece nu iesea niciodata din satul ei.
ˇ Era cam xenofoba nelasand-o pe fiica ei sa ia trenul sau sa se duca la discoteca.
ˇ Spatiul si timpul nu sunt precizate, lumea Vitoriei fiind pusa intr-un borcan, complet izolata...
ˇ Opera literara "Baltagul" este o amplificare epica a mitului mioritic, ce adauga viziunii mioritice asupra mortii pe aceea a vietii, pastrand insa un pronuntat accent de balada eroica si mister cosmic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite