Educator refuzat pentru că este rrom şi orfan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rafael Lacatoş, un tânăr băimărean de numai 22 de ani este, începând cu acest an şcolar, educator suplinitor calificat la Grădiniţa 34 din Baia Mare. După o săptămână de la începerea anului şcolar, o parte dintre părinţii copiilor din grupă, vor să-l schimbe din diverse motive.

Neoficial, cele mai mari nemulţumiri ale părinţilor sunt faptul că tânărul este de etnie rromă şi că a crescut la orfelinat. „Patru dintre copiii din grupa mică au fost deja retraşi de la grădiniţă, iar alţii şi-au manifestat nemulţumirea cu privire la faptul că Rafael a fost angajat ca şi educator", a precizat Viorica Chioreanu, directorul grădiniţei.

„Singura mea şansă a fost cartea"

Rafael Lacatoş nu şi-a cunoscut niciodată mama, iar tatăl i-a murit în urmă cu opt ani. A crescut la Casa de Copii din Sighetu Marmaţiei. De mic a visat să devină profesor de limba şi literatura română, iar în liceu nu a ratat nicio olimpiadă. „Ştiam că singura mea şansă să răzbat în viaţă era să învăţ, altfel ajungeam la cerşit sau la măturat de străzi", a explicat Rafael. Anul trecut a absolvit Facultatea de Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş" şi s-a înscris la masterat în „Dinamica limbii române" la Universitatea de Nord din Baia Mare. S-a prezentat la examenul de titularizare, dar l-a ratat „la mustaţă". A fost repartizat ca educator suplinitor.

Necazurile au început însă la numai o săptămână de la începerea anului şcolar. „S-au prezentat mulţi dintre părinţi şi mi-au spus că nu-l doresc, că nu vor să le atingă copiii, dar nu au spus de ce. Cred că de vină este faptul că e de la Casa de copii", a spus directorul instituţiei. „Nu înţeleg de ce nu mă vor. Iubesc copiii şi visul meu este să-i educ tocmai pentru că eu nu am avut parte de dragoste în viaţă", a precizat educatorul.

Cinci educatori

Reprezentanţii inspectoratului spun că nu le vor satisface dorinţa părinţilor atât timp cât educatorul nu a greşit cu nimic. „În învăţământul preşcolar din Maramureş sunt încadraţi în acest moment cinci bărbaţi, iar Rafael Lacatoş este unul dintre ei. Până acum activitatea lui la grupă este bună şi nu avem niciun motiv să-l schimbăm doar pentru că aşa vor unii dintre părinţi. Nu putem face disriminare pe bază de sex sau de culoarea pielii", a declarat Mariana Pop, inspector şcolar general. „Copilul meu are probleme de adaptare de aceea l-am mutat", a motivat oficial decizia un părinte.

„O asemenea situaţie nu poate fi acceptată. Dacă părinţii vor persista, va fi clar un caz de discriminare şi acestea sunt interzise de legile româneşti şi europene", a declarat Claudiu Pădurean, preşedinte Liga Apărării Drepturilor Omului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite