Bacteria ucigaşă, depistată la ATI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia ministerială care anchetează, la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, împrejurările în care o infecţie intraspitalicească a provocat moartea a doi pacienţi a furnizat deja o serie de concluzii, chiar dacă neoficial şi indirect.

Medicul Valentin Boldea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, a dezvăluit că membrii comisiei au fost uimiţi că la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) nu existau dulapuri pentru substanţele perfuzabile, iar acestea erau ţinute pur şi simplu pe jos. O altă neregulă este traficul nepermis de intens din unitate. „Motivaţia conducerii a fost că se lucrează în ambulatoriu", a declarat şeful DSP.

Au fost depistate nereguli şi în alte două „puncte fierbinţi" ale spitalului, la Neurochirurgie şi la Unitatea de Primiri Urgenţe, însă, deocamdată, nu au fost făcute precizări despre aceste secţii. Medicul Valentin Boldea a mai spus presei că au fost recoltate probe şi din aceste secţii, precum şi faptul că membrii comisiei de anchetă au fost şocaţi de faptul că pe culoarele spitalului au găsit câini vagabonzi.

Potrivit şefului DSP, una dintre posibilele cauze ale infecţiilor din secţia de Neurochirurgie ar fi lipsa separării circuitului septic de cel aseptic. Există indicii că infecţia cu Acinetobacter ar fi pornit chiar de la ATI. „Trebuie regândite sistemele de circuite, chiar dacă acest lucru este greu în cazul unei clădiri construite în anul 1970. Soluţia ideală ar fi cea a construirii unui alt spital, însă în condiţiile actuale este una total nerealistă", a spus Valentin Boldea. Rezultatele anchetei de la Galaţi vor fi anunţate luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite