Baciul ardelean are oi mai multe, dar inventate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baciul ardelean are oi mai multe,  dar inventate
Baciul ardelean are oi mai multe, dar inventate

Crescătorii de ovine şi de bovine au solicitat subvenţii pentru mai multe animale decât deţin în ferme. În judeţul Sibiu, la numărătoarea din teren, există o diferenţă de 8.000 de animale în minus faţă de numărul solicitărilor primite.

Crescătorii de ovine din judeţul Sibiu au depus cereri pentru obţinerea de subvenţii pentru 55.000 de ovine, iar pe teren au fost consemnate numai 47.000 de animale. De mai bine de o săptămână, inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sibiu verifică cererile.

Inspectorii de la APIA au avut parte de surprize în aproape toate cele 262 de ferme şi stâne de bovine şi ovine controlate pe întreg teritoriul judeţului Sibiu.

„Procentul celor care nu au oferit informaţii corecte este de aproximativ de 12%.Mai sunt câţiva fermieri de controlat, dar vom finaliza totul până la 1 septembrie. Sunt mai puţini mincinoşi ca anul trecut, dar scăderea este una foarte mică“, a explicat Carmen Dordea, şef serviciu examinări cereri la APIA Sibiu.

În comuna Apoldu de Jos, un localnic a depus cerere de subvenţie pentru un număr dublu de animale faţă de câte are. „Pe cerere scria că deţine 1.129 de oi, iar când am ajuns la faţa locului avea în jur de 600“, a mai spus reprezentanta APIA.

Numele trişorilor, pe Internet

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Sibiu, Marcel Andrei, este revoltat. „Vrem ca lista să fie făcută publică în presă şi ne gândim să o punem şi pe Internet. Vă mai dau un exemplu. La crescătorii de bovine s-au depus cereri de subvenţie pentru 28.000 de animale. Ori în judeţ, la ora actuală nu sunt mai mult de 23.000 de capete. E jenantă situaţia“, a declarat Marcel Andrei.

Situaţia este asemănătoare şi în judeţul Bistriţa Năsăud, unde sunt cu mai mult de 20% oi declarate faţă decât există în realitate. În privinţa declaraţiilor fictive conducerea APIA a tras primele concluzii. „Se pare că în judeţ am depăşit media pe ţară la declaraţii mincinoase. Circa 20% dintre oile declarate nu există, în timp ce la nivel naţional procentul este de doar 15 %“, a afirmat şeful APIA Bistriţa-Năsăud, Florin Căprariu.

El a mai spus că „uneori omul declară că oile sunt la păscut într-un alt judeţ, aşa că ne ducem acolo să le numărăm. Ieri, de pildă, o echipă s-a dus la Sibiu, în alte cazuri ne-am deplasat la Arad“.

image

Se pare că în judeţ am depăşit media pe ţară la declaraţii mincinoase. Circa 20% din oile declarate nu există, în timp ce, la nivel naţional, procentul este de doar 15%.

image


Florin Căprariu
şeful APIA Bistriţa-Năsăud

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite