Au aruncat gazolina în canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi săteni din comuna băcăuană Podu Turcului, pe unde trec conductele a două companii petroliere, au poluat canalizarea localităţii cu gazolină, de teamă să nu fie săltaţi de Poliţie.

Calvarul oamenilor a început după ce mai multe persoane din localitate au fost luate pe sus de mascaţi, fiind acuzate de trafic cu gazolină. Ca să nu fie luaţi şi ei în colimator, sătenii care aveau prin beciuri canistre pline cu gazolină au încercat să scape de probele compromiţătoare. Au aruncat sute de litri de combustibil direct în canalizarea comunei.

Efectul s-a simţit rapid. În câteva minute, întreaga localitate a fost cuprinsă de un miros puternic de gazolină, care a alertat toată comunitatea. „Toate ţevile de la canalizare comunică între ele. Din acest motiv, mirosul s-a răspândit în întreaga comună. Am băgat cinci tone de apă pe ţevi ca să diluăm concentraţia de gazolină", a declarat Andrei Grecu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Bacău.

Şcoală evacuată

Afectaţi de miros au fost şi elevii Grupului Şcolar „Alexandru Vlahuţă", care au fost scoşi vineri de la cursuri şi trimişi acasă. Decizia a fost luată de conducerea şcolii, după ce sălile de curs au fost invadate cu miros de gazolină. „Şcoala a fost evacuată şi am trimis acasă de la primul şi până la ultimul elev. Nu se putea respira din cauza mirosului. Conducerea s-a temut de vreo nenorocire. Putea să explodeze ori să li se facă rău copiilor de la miros", a declarat Teodora Craus, inspector şcolar general adjunct. Comisarii Gărzii de Mediu Bacău au mers vineri la Podu Turcului pentru a stabili cu exactitate cauzele incidentului şi cine se face vinovat de poluare. Rezultatele vor fi făcute publice abia în următoarele zile.

Doi poliţişti au fost arestaţi

Reţeaua „Gazolina" a fost desfiinţată miercuri, când procurorii şi mascaţii au făcut 17 percheziţii domiciliare în judeţul Bacău şi au confiscat patru tone de combustibil. În urma descinderilor, 16 persoane, printre care poliţişti şi angajaţi a două companii de petrol (Romgaz şi Petrom), au fost reţinute.

Magistraţii au decis arestarea pentru 29 de zile pentru doi agenţi de poliţie. Gheorghe Onofrei, din Podu Turcului, şi Daniel Borcea, din comuna Găiceana, vor sta după gratii pentru luare de mită şi favorizarea infractorului în formă continuată. Salariaţii companiilor petroliere, cercetaţi pentru furt calificat şi dare de mită, au primit interdicţie de a părăsi ţara. Firmele petroliere susţin că, de la anihilarea reţelei de traficanţi, debitul de gazolină a crescut cu aproate o tonă şi jumătate pe zi. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite