Studiu BNS: Probabilitate dublă de a ajunge în şomaj, anul trecut, comparativ cu 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criză de locuri de muncă vacante (foto arhivă)
Criză de locuri de muncă vacante (foto arhivă)

Probabilitatea de a ajunge în şomaj sau inactivitate în 2011 a fost de 7,7%, comparativ cu 3,3%, în 2010.

BNS recomandă reducerea CAS-urilor cu 5%, pentru ca astfel să poată creşte salariul minim pe economie la 800 de lei, soluţia fiind cuprinsă în studiul "Mobilitatea forţei de muncă", ale cărui rezultate au fost făcute publice azi.

Această măsură de diminuare ar putea stimula cererea de forţă de muncă, într-un context în care pe piaţă apar tot mai puţine joburi.

Potrivit studiului, una din 10 persoane ocupate nu şi-a păstrat locul de muncă în 2011, procent în creştere faţă de 2010, când această categorie era de 7%.

Această persoană din zece, fie şi-a schimbat locul de muncă, fie a ajuns în şomaj.

Mai precis, din totalul celor care nu şi-au păstrat jobul, un sfert au găsit un altul, iar trei sferturi au sfârşit în şomaj.

Mulţi dintre componenţii ultimei categorii riscă să rămână aici pentru multă vreme de acum înainte, numărul şomerilor de lungă durată (peste 12 luni), fiind în continuă creştere.

Studiul a calculat la 7,7% probabilitatea de a intra în şomaj sau inactivitate, în 2011.  Cu un an înainte, adică în 2010, probabilitatea era la jumătate, adică de 3,3%.

Desigur, probabilitatea este cu atât mai mare cu cât nivelul studiilor şi calificărilor este mai scăzut, după cum este mai mare în rural decât în urban.

Salariaţii cei mai vulnerabili sunt cei din agricultură, tranzacţii imobiliare şi construcţii, conform studiului BNS.

În pofida tăierilor salariale, cei mai neinteresaţi de schimbarea locului de muncă sunt angajaţii cu studii superioare care lucrează la stat, în special în administraţie publică, apărare şi asistenţă socială.

Astfel, doar un bugetar din o mie îşi caută activ un alt loc de muncă.

Mai mult de jumătate din absolvenţii de liceu sau facultate ajung în şomaj sau inactivitate după terminarea studiilor. 37% din ei intră în şomaj, 18% intră în inactivitate, iar 45% găsesc un loc de muncă.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion format din 4.471 de persoane, în perioada septembrie-decembrie 2011.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite