Profesorii care vor participa la BAC, plătiţi pe jumătate faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii care vor participa la bacalaureat vor fi plătiţi cu aproximativ jumătate din suma pe care au încasat-o anul trecut. Motivul este dat de fondurile alocate Ministerului Educaţiei pentru BAC, care în acest an sunt mai mici decât în 2008.

Mai citeşte şi:
Calendar Bacalaureat 2009
Bacalaureatul de ieri, bacalaureatul de azi

Fiecare profesor va decide atunci dacă va participa sau nu la examenul de bacalaureat.

"Nu se poate face nimic pentru ca profesorii să primească mai mult, în condiţiile în care, după cum ne-a comunicat Ministerul Educaţiei, Ministerul Finanţelor a acordat, pentru plata cadrelor didactice care vor participa la bacalaureat, doar 33 de miliarde de lei vechi, faţă de cele 58 de miliarde de anul trecut. Suma nu poate fi suplimentată cu fonduri din bugetul Educaţiei, ar fi prea complicat. Vinovat pentru această situaţie este guvernul, dar şi Ministerul Educaţiei, pentru că nu a anunţat din timp", a declarat, pentru NewsIn, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, după întâlnirea de aseara seara dintre sindicalişti şi reprezentanţii ministerului.

Pe de altă parte, FSLI a pricizat într-un comunicat de presă ca nu acceptă oferta ministerului: "Federaţia noastră nu acceptă ca membrii noştri de sindicat să fie umiliţi, primind pentru o activitate ce implică responsabilităţi majore, sume derizorii de 2 sau 4 lei, în condiţiile în care unii miniştri ai Cabinetului Boc - doamna Monica Iacob Ritzi şi domnul Adriean Videanu – cheltuie iresponsabil, în plină criză economică, sume exorbitante, prin organizarea de acţiuni festive sau prin acordarea de salarii de lux pentru personalul anumitor companii ale statului".

FSLI consideră că în situaţia în care examenul naţional de Bacalaureat din această vară va fi afectat, prin neparticiparea personalului didactic, responsabilitatea revine în exclusivitate ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi primului-ministru Emil Boc. "Ei sunt adevăraţii vinovaţi pentru bugetul insuficient al învăţământului", se spune în comunicat.

Nici ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu este mulţumită de suma pe care ministerul pe cre îl conduce o acorda, dar a făcut un apel la profesori să facă parte din comisiile de examinare.

"Nici eu nu sunt mulţumită pentru că mi-aş fi dorit să avem resurse mai multe, dar acestea sunt sumele de care dispunem acum (...) I-am rugat, de asemenea, pe liderii de sindicat să se adreseze cu tot respectul colegilor să meargă la Bacalaureat", s-a plâns ministrul de resort.

Rramintim că, Ministerul Educaţiei a stabilit prin ordin de ministru ca, pentru fiecare lucrare corectată, un profesor să primească 4 lei. Profesorii din comisiile pentru examinarea orală vor primi 2 lei pentru fiecare elev examinat, iar o zi de supraveghere este plătită cu 25 de lei.

Cel mai mult vor primi universitarii preşedinţi ai centrelor de examen şi ai centrelor de evaluare, ale căror indemnizaţii pentru bacalaureat pornesc de la 800 de lei pentru bac, în funcţie de numărul elevilor din centrle pe care le conduc.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite