Azi, primul pichet din seria de proteste ale poştaşilor. Evitaţi Bulevardul Dacia, între orele 14.00 şi 15.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membri Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România vor picheta azi, între orele 14.00 şi 15.00, în faţa sediului central al CNPR, de pe Bulevardul Dacia nr. 140.

Acţiunea face parte dintr-o serie de proteste care se vor desfăşura luna aceasta, în toată ţara.

Pe 15 martie se organizează pichete în faţa prefecturilor din toată ţara, pe 23 martie în faţa sediilor parlamentarilor pe care poştaşii îi consideră insensibili la problemele lor.

Protestele se vor încheia pe 29 martie, cu un miting în Capitală.

În paralel, sindicaliştii vor discuta şi negocia cu parlamentarii, pentru a-i convinge să preseze asupra Guvernului şi să-l determine pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu să renunţe la planurile de restructurare ale Companiei Naţionale Poşta Română.

Reamintim că preşedintele Sindicatului este Matei Brătianu, care este şi deputat PSD.

Tensiune socială

Poştaşii susţin că în ultimii ani "a crescut constant tensiunea socială din CN Poşta Română", din cauza "schimbării pe picior" a strategiilor privind compania.

Asta a dus, spune Matei Brătianu într-un comunicat, la o stare de "paralizie" a majorităţii funcţionarilor cu funcţii de conducere, care au ajuns să fie mai preocupaţi de propria supravieţuire şi conservarea posturilor, la o stare de haos, incertitudine, nesiguranţă şi, pe alocuri, de nepăsare şi indisciplină, în rândul poştaşilor.

Revoltă

Nu s-au mai acordat majorări sociale (Compania a avut pierduri), nici prime de Crăciun sau de Paşte.

Aşa se face, mai spune comunicatul lui Brătianu, că nemulţumirile s-au transformat în tensiuni, iar tensiunile sociale tind să devină revoltă.

Totul a culminat de curând, când Executivul a anunţat programul disponibilizărilor. De la Compania Poşta Română vor pleca, până la jumătatea lui aprilie, 618 persoane. Sunt salariaţi de la subunităţile ce dispar ori se restructurează.
 
Revendicări

Sindicaliştii cer anularea ordinului prin care s-a operat reducerea programului de lucru cu două zile pe lună, ceea ce a dus la salarii mai mici şi tichete de masă mai puţine.

De asemenea, sindicaliştii aşteaptă să vadă planurile concrete de creştere a veniturilor Companiei şi vor să li se prezinte angajamentele referitoare la CNPR pe care Guvernul şi le-a sumat faţă de FMI şi Comisia Europeană.

Interesant este că protestele poştaşilor vin după primul semestru pe profit al CNPR, după foarte mulţi ani.

"Din august 2011, Poşta Română a înregistrat, lunar, profit, reuşind să încheie semestrul al doilea 2011 cu un profit brut de 3,7 milioane de euro. Deşi Poşta a încheiat 2011 cu o pierdere de circa 4,3 milioane euro, iar rezultatul de final de an este negativ, acesta trebuie pus în balanţă cu cifrele din 2010. Astfel, s-a reuşit diminuarea pierderilor, de la 28 milioane euro în 2010, la 4,3 milioane euro în 2011. Rezultatele sunt brute", se arată într-un răspuns pe care CNPR l-a oferit agenţiei Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite