Avocatul Poporului cere prevederi clare privind plata asistenţilor personali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Staicu cere eutanasierea ei şi a fiicei sale, deoarece n-au primit de 2 luni u ajutor de 525 de lei
Ramona Staicu cere eutanasierea ei şi a fiicei sale, deoarece n-au primit de 2 luni u ajutor de 525 de lei

Avocatul poporului va cere premierului să modifice legea prin care se reglementează plata asistenţilor personali, pentru a nu mai exista confuzii privind sursa de finanţare a acestor retribuţii.

Legea 448 spune că protecţia persoanelor cu handicap se realizează cu bani din bugetele locale şi de la bugetul de stat, fără a preciza însă exact ce anume şi în ce proporţie plăteşte fiecare dintre aceste instituţii.

De aici provine şi obiceiul autorităţilor de a arunca de la unii la alţii responsabiliatea finanţării instrumentelor de protecţie a persoanelor cu handicap.

Aşa s-a întâmplat săptămâna trecută, de exemplu, când a izbucnit scandalul salariilor restante ale asistenţilor personali ai celor cu dizabilităţi grave. Primăriile au spus că nu au banii necesari şi că aşteaptă de la Ministerul Muncii fondurile respective.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a explicat că aceste salarii se finanţează şi din bugetele locale.

Scandalul a ajuns la apogeu în momentul în care o femeie din Lunca Banului, judeţul Mehedinţi, i-a cerut prefectului să aprobe eutanasierea ei şi a fiicei de 32 de ani, deoarece salariul de asistent personal al soţului nu mai venise din luna septembrie, când s-au virat banii pe iulie.

Din cauza acestei întârzieri, familia Staicu spune că a acumulat datori la plata facturii electrice şi nu mai are bani nici măcar de pâine.

Adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, s-a deplasat săptămâna trecută la Strehaia şi a discutat cu familia Staicu şi cu primarul din Strehaia.

În cel mult două săptămâni, Avocatul Poporului va finaliza raportul privind plata asistenţilor personali, precum şi propunerea de modificare a legii, pe care o va trimite Guvernului. 

La sfârşitul săptămânii, Ministerul Muncii a finalizat şi el ancheta în cazul din Lunca Banului.

Familia Staicu, formată din mamă, tată şi fiică, are dreptul la trei prestaţii sociale: o indemnizaţie pentru handicap gradul 1 (primită de Ionica Staicu, fiica cu sindrom Down) - în valoare de 293 de lei, o indemnizaţie lunară pentru handicap gradul 2 (pentru Ramona Staicu, mama) - de 234 de lei, şi salariul net al asistentului personal (acordat tatălui, Gheorghe Staicu) - 525 de lei.

Familia nu mai are niciun alt venit, locuieşte într-o casă din satul Lunca Banului, din apropierea oraşului Strehaia, judeţul Mehedinţi. 

Din luna septembrie, când au venit banii pe iulie, Gheorghe Staicu nu şi-a mai primit banii pentru munca de asistent personal al fiicei sale.

Strehaia, oraş cu o populaţie de peste 11.000 de locuitori, plăteşte salarii pentru 25 de asistenţi personali şi 63 de indemnizatii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Toate sunt acordate rudelor angajate ca asistenţi şi însoţitori.

Primăria Strehaia a cerut Guvernului, la începutul anului, 897.000 de lei pentru plata celor 91 de persoane cu handicap şi însoţitori şi s-au primit înainte de rectificarea din noiembrie 412.000 lei. De la începutul anului, Consiliul Local a alocat de la bugetul Primăriei Strehaia 38.000 de lei, bani care au acoperit plata acestor indemnizaţii pentru luna iulie, iar de atunci beneficiarii nu au mai primit niciun leu.

Dacă Ministerul Muncii îşi va respecta promisiunea, salariile restante vor fi virate în ultimele zile din noiembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite