Autorităţile statului se joacă de-a acreditarea universitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi rămâne în continuare încurcată. Secretarul de stat pentru învăţământul superior, Dumitru Miron, spune că nu prea înţelege ce s-a

Situaţia Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi rămâne în continuare încurcată. Secretarul de stat pentru învăţământul superior, Dumitru Miron, spune că nu prea înţelege ce s-a întâmplat la ultima şedinţă a Consiliului Naţional de Evaluare Academică şi de Acreditare (CNEAA), unde "s-a propus retragerea acreditării, iar ulterior s-a revenit asupra deciziei". Preşedintele fostului CNEAA, Ioan Mihăilescu, e ferm de poziţii: "Ne menţinem părerea că universitatea şi-a remediat neregulile evidenţiate în raportul din aprilie, aşa că universitatea a rămas acreditată. Singura problemă în litigiu este cea legată de confirmarea rectorului, această sarcină revenind Ministerului Educaţiei".
În urma unui control efectuat de Ministerul Educaţiei în aprilie anul trecut, Universitatea "Petre Andrei" a fost avertizată să-şi remedieze în şase luni de zile deficienţele legate de elaborarea şi adoptarea unei Carte Universitare, conformă cu prevederile Legii învăţământului şi cu Statutul personalului didactic, precum şi organizarea de alegeri academice conform legii. "În ultima sa şedinţă, înainte de a fi înlocuit cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, CNEAA a hotărât să propună retragerea acreditării universităţii ieşene. Ulterior, CNEAA a revenit asupra deciziei şi a decis ca speţa ?Petre Andrei? să fie remisă spre analiză comisiei interinstituţionale a CNEAA să se pronunţe. Or, la momentul acela, nici CNEAA, nici comisia nu mai funcţionau, spune secretarul de stat, Dumitru Miron. Conform fostului preşedinte al CNEAA, Ioan Mihăilescu, vinovat de modul în care au evoluat lucrurile la ultima şedinţă a CNEAA este chiar Ministerul Educaţiei. "Pe 25 septembrie 2005, repre-zentanţii Universităţii ?Petre Andrei? au depus la minister documentaţia prin care dovedeau că au soluţionat problemele evidenţiate în raport. Noi însă n-am ştiut de aceste documente, ministerul nu ne-a înştiinţat, aşa că am luat decizii în lipsa lor. Considerând că universitatea ieşeană depăşise cele şase luni de graţie pentru remedierea situaţiei, am propus, la începutul lui octombrie, retragerea acreditării. Chestiunea a devenit publică şi, la câteva zile, rectorul în exerciţiu Niculescu a venit să ne întrebe de ce s-a luat această decizie, cu actele în original şi cu o copie după ceea ce se depusese la MEdC. Acesta este motivul pentru care raportul final al CNEAA a fost validat, într-o nouă şedinţă, la sfârşitul lui octombrie, în următoarea formă: am constatat că problemele fuseseră rezolvate, singura chestiune în litigiu rămânând confirmarea rectorului, care nu e de competenţa noastră".
Rectorul Niculescu zice că e complot
Actualul rector al Uni-versităţii "Petre Andrei", Niculae Niculescu, vorbeşte despre un adevărat complot la adresa sa şi a instituţiei pe care o conduce: "Eu mă aflu în posesia unei adrese ministeriale prin care se cerea, în septembrie 2005, o inepţie maximă: să înainteze Guvernului României un proiect de lege referitor la desfiinţarea Universităţii ?Petre Andrei? din Iaşi. Concret, la nivel de minister, s-a complotat ca problematica acreditării să fie vârâtă rapid în plenul comisiei CNEAA şi aceasta să decidă ridicarea acreditării instituţiei noastre. Noi înaintasem însă la minister, înainte de 10 octombrie 2005, când a avut loc şedinţa CNEAA, documentaţia care dovedea că am elaborat o nouă Cartă universitară, că am redactat metodologia de alegeri şi că am organizat alegeri... Iar când am aflat din presă de ridicarea acreditării, am mers la CNEAA şi am explicat că suntem în regulă". Nerecunoscut de Ministerul Educaţiei, rectorul Niculescu spune că "în cadrul vizitei pe care ministrul Hărădău a făcut-o la Iaşi, pe 24 ianuarie, mi s-a comunicat că voi fi chemat la minister să discutăm situaţia".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite