Autoritatea Rutieră Română: Cardurile de transport pentru pensionari vor reduce fraudele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Rutieră Română (ARR) susţine că proiectul privind transportul pensionarilor şi veteranilor de război în baza legitimaţiilor tip card cu cip de memorie va reduce fraudele. Reprezentanţii ARR au subliniat că varianta de decontare a biletelor ar îngreuna accesul la facilităţi.

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT)  a acuzat astăzi Ministerul Transporturilor că, prin proiectul de ordonanţă care va obliga operatorii să-şi doteze vehiculele cu cititoare de carduri, favorizează o companie care vinde astfel de sisteme şi estimează un cost pentru această tehnologie de peste 100 milioane euro.

"Prin proiectul de ordonanţă privind eliberarea, gestionarea şi monitorizarea documentelor de călătorie acordate persoanelor care beneficiază de anumite facilităţi la transport se doreşte implementarea unui sistem cu următoarele obiective: zero costuri pentru beneficiarii de facilităţi, diminuarea fraudei în ceea ce priveşte decontarea de către operatorii de transport a contravalorii călătoriilor efectuate de persoanele care beneficiază de facilităţi la transport, diminuarea fraudei fiscale prin introducerea obligativităţii emiterii de bilete fiscalizate, simplificarea modului de utilizare a cardului faţă de talonul utilizat în prezent, eliminarea tuturor procedurilor birocratice existente în prezent prin simplificarea procedurii de decont între operatorii de transport şi Ministerul Transporturilor", se arată într-un comunicat al ARR.

În replică, FORT susţine că valoarea investiţiei pentru achiziţia de software, a serverului şi a calculatoarelor care vor intra în dotarea ARR este de 850.000 de euro.

"Schema propusă a fi implementată prin această ordonanţă suspectăm că a fost pregătită în secret de Ministerul Transporturilor împreună cu reprezentanţii unei companii care vinde pe piaţa românească astfel de sisteme şi prevede că pensionarul sau după caz veteranul primeşte o cartelă magnetică cu un anumit număr de călătorii anuale şi se urcă la bordul vehiculului, moment în care printr-o conexiune de internet se transmite către biroul central al Autorităţii Rutiere Române (ARR) o informaţie privind numărul de persoane din categoriile defavorizate aflate în deplasare pe un anumit traseu şi asta în condiţiile în care oricum numărul de călătorii de pe cartelă este limitat", se arată într-un comunicat al FORT.

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect normativ prin care pensionarii, veteranii de război şi văduvele de război vor primi, până la finele anului, legitimaţii de transport de tip card cu cip de memorie pentru călătoriile rutiere judeţene şi interjudeţene, iar firmele de transport vor fi obligate să echipeze vehiculele cu cititoare de carduri. Cardurile vor fi nominale şi vor avea înscris codul numeric personal al fiecărui beneficiar.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite