Au început verificările pentru combaterea muncii la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor Liviu Popa, a declarat astăzi că au început controalele pentru combaterea muncii la negru în baza unui program de acţiune semnat de reprezentanţi de la ministerele de Interne, Muncă şi Finanţe.

"Există un plan de acţiune semnat de Ministerul de Interne, cel al Muncii, Ministerul Finanţelor, respectiv Garda Financiară, prin care echipe comune formate din lucrători din cele trei instituţii, ba chiar patru fiindcă acolo unde se va impune va participa şi Jandarmeria, vor face acţiuni pe zonele pretabile muncii la negru. Se vor dezvolta şi informaţii. Vom avea date pe care să le valorificăm în acest sens", a declarat Liviu Popa, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa. 

De altfel, încă de vineri, premierul Emil Boc care deţine şi funcţia de ministru interimar al Muncii, a avertizat că nimeni nu e mai presus de lege şi le-a transmis şefilor inspectoratelor de muncă că ei nu răspund în faţa unui politician local, deoarece au un singur stăpân: legea.

Emil Boc a precizat atunci că a aprobat planul de acţiune al Inspecţiei Muncii, Poliţiei, Gărzii Financiare şi Jandarmeriei privind combaterea muncii la negru, iar echipe mixte de control vor începe să facă verificări în toată ţara pentru a creşte numărul contractelor de muncă astfel încât statul să plătească mai puţin pentru asistenţa socială.

"Voi evalua lunar activitatea şefilor ITM şi voi lua decizii. Nu au obligaţii decât faţă de lege. Sper ca şi celelalte instituţii ale statului să dea dovadă de intransigenţă", a spus Emil Boc.

Noile prevederi ale Codului muncii, care a intrat duminică în vigoare, majorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporară şi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru. Angajatorii riscă să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite