Atenţie la cursul euro de astăzi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigările se vor scumpi cu cel puţin 2% în 2012
Ţigările se vor scumpi cu cel puţin 2% în 2012

Ca în fiecare an, prima zi lucrătoare a lunii octombrie este esenţială pentru cumpărătorii de benzină, motorină, cafea, ţigări, bijuterii şi alte produse accizabile.

De ce? Pentru că accizele de pe întreg parcursul anului următor se calculează la cursul euro din această zi. Mai exact, astăzi vom afla cursul leu/euro la care vom plăti accizele la aceste produse în anul 2012.

Impact dublu

Având în vedere evoluţiile cursului valutar din ultimele zile, putem spune încă de pe-acum că în 2012 impactul va fi dublu, pentru că, pe de-o parte, accizele cresc ca sumă (în euro), iar, pe de altă parte, euro va fi mai „scump" la cursul de azi (peste 4,3 lei/euro) faţă de cursul pentru 2011 (4,26 lei/euro) anunţat la 1 octombrie 2010.

Acest impact a fost destul de redus în 2011, dar a fost extrem de mare în 2010, când mărfurile vizate s-au scumpit cu 10-15% din cauza creşterii atât a accizelor, cât şi a cursului la care s-au calculat. Pentru 2011, cursul oficial la care se calculează accizele a fost aproape egal cu cel din 2010, deci numai creşterea acestor taxe s-a resimţit în preţuri, nu şi influenţa valutară. Acum, când avem o diferenţă în plus de peste 2% a cursului, ne putem aştepta şi la scumpiri semnificative, pe fondul creşterii simultane a accizelor şi a monedei (euro) în care sunt calculate.

Spre exemplu, în prezent, acciza pentru benzină este de 467 de euro pe mia de litri, iar cea pentru motorină, 358 de euro, valori care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011. În lei, pentru benzină se plăteşte o acciză de 1.989,42 lei pe mia de litri, iar la motorină - 1.525,08, la cursul din octombrie anul trecut. Odată cu noul curs, la valoarea de acum a accizei, vom plăti 2.031,45 lei pentru benzină, cu circa 2,1% în plus, iar pentru motorină, acciza va fi de 1.557,30, mai mult cu 2%.

Aşadar, românii vor plăti şi mai scump, din 2012, dezechilibrele economiei româneşti. Favorizat de un leu mai slab, statul va băga şi mai adânc mâna în buzunarele consumatorilor. Valoarea accizelor şi a taxei de poluare pe automobile ce urmează să fie plătite de populaţie şi firme în 2012 va fi calculată la cursul de schimb anunţat pentru astăzi de Banca Centrală Europeană (BCE). Raportul este mai ridicat faţă de cel de acum un an, ceea ce se va traduce printr-o scumpire a ţigărilor, a alcoolului, benzinei şi a celorlalte produse accizabile. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite