UPDATE Contribuţia la asigurările sociale, plătită şi de cei remuneraţi pe drepturi de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Hossu, preşedinte al Federaţiei Sindicale Cartel Alfa
Bogdan Hossu, preşedinte al Federaţiei Sindicale Cartel Alfa

Ministerul Muncii intenţionează, prin proiectul legii pensiilor, să introducă plata contribuţiilor la asigurările sociale (CAS) şi la cei care sunt remuneraţi pe drepturi de autor sau convenţii civile.

UPDATE: Vlădescu: Sunt de acord cu plata CAS-ului pentru drepturile de autor

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a precizat că introducerea obligativităţii plătii contribuţiei la asigurările sociale şi pentru cei remuneraţi pe baza drepturilor de autor sau pe baza convenţiilor civile este o măsură "absolut normală".

"Faptul că un venit de tip salarial obţinut din muncă este supus impozitării mi se pare normal. În principiu, sunt de acord", a spus Vlădescu.

El a adăugat că, în opinia sa, toţi beneficiarii ar trebui să plătească contribuţii de asigurări şi pensii. "Este vorba de intrarea în normalitate", a afirmat ministrul.

Potrivit liderului Cartel Alfa, Bogdan Hossu, numărul celor care nu plătesc CAS se ridică la circa 500.000 de persoane, în timp ce numărul celor remuneraţi pe baza drepturilor de autor ajunge la 80.000 de oameni.

Liderul sindical dă exemplul ziariştilor,al artiştilor, al sportivilor, dar şi pe cel al consilierilor locali, printre cei care nu achită contribuţia la asigurările sociale, dar vor beneficia de ea la pensie.

El a precizat că, dacă se introduce plata CAS pentru drepturile de autor şi convenţiile civile, trebuie modificate două legi: legea drepturilor de autor în care să se prevadă plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, şi în al doilea rând legea pensiilor, astfel încât la calculul pensiei să intre şi plata contribuţiilor pe contracte de drepturi de autor şi convenţii civile.

Această prevedere a fost introdusă în proiectul  legii pensiilor pe care Guvernul Boc II dorea să-şi asume răspunderea în toamna lui 2009. Potrivit ministrului Muncii, Mihai Şeitan, proiectul de lege a fost înaintat pentru analiză miniştrilor în ultima şedinţă de guvern, urmând ca până săptămâna viitoare săfie centralizate  propunerile venite din partea ministerelor.

Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la începutul lunii februarie, urmând ca apoi să fie trimis în Parlament.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite